Bulgaristan’da erken seçimler en erken 26 Mart 2017’de olabilir.

ak-parti-nin-oylari-dususte-3090336

22 Ocak 2017’de göreve başlayacak olan yeni seçilen BG Cumhurbaşkanı Rumen Radev’den başkası erken seçim yapılmasını isteyemez.

Halen görevde bulunan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in  BG Anayasa Mahkemesi’nden erken seçim tarihini belirleme ve halk meclisini tatil etme konusunda başvurusu ile ilgili açıklama yapıldı. Plevneliev görev süresi içinde meclisi tatil edemez, fakat geçici hükümet atayabilir.

Erken seçim prosedürü bu durumda Rumen Radev tarafından tamamlanacaktır.

22 Ocak 2017 günü göreve başlayacak olan yeni Cumhurbaşkanı’nın ilk gün imzalayacağı emirler

2 ay sonra yürürlüğe girecektir.  Seçim de, 2 ay sonraki ilk Pazar yani 26 Mart 2017’de yapılabilir. Kuşkusu Rumen  Radev erken seçim emrini birkaç gün sonra da imzalayabilir. En kötü ihtimalde erken seçim 2017 Nisanında gerçekleşecektir.

Geçici hükümet kurulsa da, meclis normal yasama çalışmalarına devam etmek zorundadır.

Radev görevine başladıktan sonra geçici hükümet bakanlarını tamamen ya

da kısmen yenileme hakkına sahiptir. Bu durumda Bulgaristan’da erken seçimlerle ilgili süreçleri bir ya da iki geçici hükümet yönetecektir.

Bu konuda raportör olarak belirlenen Prof. Tsanka Tsankova, Anayasa Mahkemesi’nin başvurunun görüşmeye alınması konusunda ek açıklamada bulunacağını, dosya açtıktan sonra  ilgili kurumlardan görüş alacağını, prosedür için 2 ay gerekli olduğunu söyledi ve  ilgili sürenin  Plevneliev’in görev süresinin bitmesinden önce dolduğuna işaret etti.

Reklamlar