Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Lozan Antlaşması ile ilgili açıklamasına Bulgaristan’dan tepki

Cumhurtbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Lozan Antlaşması ile ilgili sözlerine Bulgaristan’dan tepki geldi.
Cumhuırbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan ziyareti sırasında Lozan Antlaşması’nın gelişmeler karşısında güncellenmeye ihtiyacı olduğu yönündeki sözlerine Bulgaristan’dan tepki geldi. Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Hasan Ulusoy’lay konuyla ilgili görüşme yapildi[ini duyurdu.
Dışişleri Bakanlığı, resmi internet sitesinde bir açıklama yayımladı. Bakanlığın açıklamasında, söz konusu açıklamanın “1923 yılına ait Lozan Anlaşması’nın yeniden ele alınması konusuyla ilgili” yapıldığı belirtildi.
Bulgar Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasında, Bulgaristan’ın barış anlaşmaları ve mevcut sınırlarla ilgili tartışmaların uluslararsı toplumun ve bölge istikrarının yararına olmadığı vurgulandı.
Ajans Bulgaristan

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lozan Antlaşması’nın güncellenmesine ilişkin Skai TV’ye verdiği mülakatta bir soruyu yanıtlarken şunları söylemişti:

“Aslında, dünyada tüm yapılan anlaşmaların zamanın akışı içerisinde güncellenmesi gerekir. Lozan’ın da bu şekilde tüm bu gelişmeler karşısında bir güncellenmeye ihtiyacı var. Bu güncellenme, sadece Türkiye için değil Yunanistan için de faydalı olabilir. Bu konuya hakim olmayanlar, ‘Bunu Erdoğan söylediğine göre acaba bunun altından farklı bir şey mi çıkar?’ diyor. İşin aslı, bu güncellemeyle iki ülke dostluğumuzu, güvenliğimizi nasıl daha güçlü hale getirebiliriz; bunun üzerinde durmamız lazım. Zaman zaman bakıyorsunuz bir adadan dolayı hemen ortalığı karıştırıyorlar. Bunların aşılması lazım diye düşünüyorum. Güncelleme derken, A’dan Z’ye bir değerlendirmeye tabi tutulabilir. Yunanistan’ın da rahatsız olduğu bazı madde başlıkları olabilir. Bunlar oturulup konuşulur. Bir Kardak Krizi var, hala çözülemiyor. Sürekli dışişleri bakanları bir araya geliyor. Bakıyorsunuz, birinde bir dışişleri bakanı farklı bir ifade kullanıyor, bir diğerinde bir başka dışişleri bakanı farklı cümleler kullanıyor. Sıkıntılar devam ediyor. Tüm bu krizlerin aşılabilmesi için bir araya gelinip bunların tekrar görüşülmesinde fayda var. Bu, ülkelerimizin geleceği açısından önem ifade ediyor. Konuşa konuşa halledeceğiz bunları. Konuşmadan, bir araya gelmeden bunları aşmak mümkün değil. Öyleyse hiç çekinmeye gerek yok.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yunanistan soydaşlarımdan asimile olmasını istememeli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gümülcine’de Chris-Eve Otel’de gerçekleştirilecek soydaşlarla buluşma etkinliğinde yaptığı konuşmada, “Yunanistan ile ikili ilişkilerimizin gelişmesi, azınlık sorunlarının çözümünü de kolaylaştıracaktır. Bu sorunların çözümü ise Türkiye ile Yunanistan’ı birbirine daha da yakınlaştıracaktır.” dedi.

 

AA

Reklamlar