Yuvayı dişi kuş kurar, diye anlamlı bir söz vardır. Yuva kurmak, aileye sahip çıkmak hiç te kolay bir şey değil, kesinlikle. Ama tarihte çok daha büyük işlere kalkışan, olayların seyrini değiştiren, adlarını tarihe altın harflerle yazdıran kadınlar da vardır. 50 bulgar kadının hikayeleriÖrneğin Elisaveta Bagryana… Bagryana’nın 1927 yılında çıkan “Ebedi ve kutsal”şiir kitabı, Bulgaristan’da kadınların kendilerne güvenmeleri açısından yeni devir başlattı.

Elisaveta Bagryana’nın şiirleri 30 dile çevirildi, bir şiiri ise ünlü Fransız şair Alain Bosque tarafından “Dünyanın en güzel 100 şiiri” başlığı ile yayımlanan en prestijli antolojiye dahil edildi.

Elisaveta Bagryana, tarih uzmanı doçent dr. Tsvetana Köseva’nın “Bulgaristan tarihinde 50 en nüfuzlu kadın” kitabında anlattığı kadınlardan biridir.

Kitapta Birinci ve İkinci Bulgar çarlığı döneminden, Uyanış devrinden, Üçünü çarlıktan ve en yeni çağdan hanımefendiler yer alıyorlar.

Yazar, zamanımızın en nüfuzlu kadınlarını seçmekte en çok zorlandığını paylaşırken bu konuda hüküm hakkının tarihe ait olduğunu ve olaylara tarih prizmasından bakabilmek için arada en az 50 yılın geçmiş olması gerektiğini de ekliyor.

Reklamlar