Mali Denetim Komisyonu raporuna göre bireysel emeklilik sisteminden emekli olan vatandaşların emeklilik hesapları, onların yüzde 70’inin, 2021 – 2027 döneminde 30 ile 50 leva arasında değişen ikinci bir emekli maaşı alacaklarını gösteriyor. Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kamuoyunda tartışılması üzere bu ödemelerin ne şekilde yapılacağına dair önerilerde bulunduğu Ek Zorunlu Bireysel Emeklilik Sigortasını Ödeme Aşamasını Düzenleme Konseptine ilişkin taslak metni yayınladı.

1960-1965 yılları arasında doğan, ikinci bir emekli maaşı alma hakkına sahip olacak vatandaşların ancak yüzde 20’si, 50 ile 100 leva arasında aylık ücret alacaklar. Geçen yıl sonu itibariyle onların hesaplarında 4 600 ve 10 00 leva arasında değişen bir tutar birikti.

Bakanlık, zorunlu bireysel emeklilik sisteminden emekli olma hakkı olan vatandaşların, vefat ettiklerinde eşi veya çocuklarına bağlanma hakkı olmaksızın ömür boyu emekli maaşı alma veya vefat ettiklerinde eşi veya çocuklarına bağlanma hakkı doğan ömür boyu emekli maaşı alma arasında seçim yapmalarını öneriyor.

Emeklilik Sözleşmesi’nde ödeme süresinin 5,10 veya 15 yıl olduğu belirtilmişse, bu dönem içerisinde vatandaş ölürse, eşi veya çocukları bu sürenin sonuna kadar ödenmesi gereken miktarı alacaklar.

Üçüncü seçenek ise zorunlu bireysel emeklilik sisteminden emekli olma hakkı olan vatandaşların vefat ettiklerinde eşi veya çocuklarına bağlanma hakkı doğan emeklilik tutarının programlı bir şekilde geri ödenmesidir. Ancak bu seçeneğin tercih edilmesi, bireysel emekli maaşının sigorta asgari emekli maaşının yüzde 20’si tutarında olması halinde mümkün olacak. Emekli olmadan beş yıl önce vatandaşların, bireysel emeklilik fonu hesaplarında biriken tutarları Ulusal Sigorta Enstitüsü Emeklilik Fonu’na aktararak tam miktarda bir emekli aylığı almayı seçme hakkı olacak.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar