Ardino’nun (Eğridere) Yabılkovets (Elmalı) köyü merkezine 1912-1913 yıllarında gerçekleşen Balkan Savaşlarında hayatını kaybeden sivillerin isimlerinin yazılı olduğu anıt taşı dikildi. Anıt taşı, Türkiye’nin İzmir şehrinde yaşayan, şehitlerin soyundan gelen 59 yaşındaki Aşıkgarip Alipaşa’nın mali desteği ve köy halkının gönüllü olarak emek vermesiyle inşa edildi.

Anıtın açılışında Ardino Belediye Başkanı Resmi Murat, Belediye Genel Sekreteri Müh. Kemal Aliev, vatandaşlar ve Türkiye’de yaşayan göçmenler hazır bulundular. Eski Başmüftü Fikri Sali, şehitler için dua etti.

Belediye Başkanı Resmi Murat, Balkan Savaşlarında hayatını kaybeden sivillerin anısına saygı göstermeye gelen herkesi selamladı. Resmi Murat,” Balkan Savaşı şehitleri anısına anıt taşı dikilmesi fikri veren Aşıkgarip Alipaşa’ya girişimden dolayı kalbi şükranlarımı ifade etmek istiyorum. Hevesiyle bu fikrin gerçekleşmesine katkıda bulunan köy muhtarı Müzeyyen Süleyman’a da ayrıca teşekkür ederim” diye kaydetti.

Özel olarak açılış törenine gelen Manisa’da yaşayan 68 yaşındaki Mümün Civan, ecdadı Mümün Emrullah Alipaşa’nın savaşta hayatını yitiren köy sakinlerinden biri olduğunu anlattı. Mümün Civan, “Onlar bizim en büyük gururumuz. Yabılkovets köyü merkezine konulan bu anıt taşı, hiçbir suçları olmadığı halde insanları etnik temelde karşı karşıya getiren Balkan Savaşında haksız yere öldürülenlerin anısını yaşatsın. Bu anıtın manevi değeri çok büyüktür. Bu anıt, geçmişi hatırlatarak, genç nesillerin ders almasını sağlamalıdır” diye ifade etti.

Anıtın açılışından önce köy camisinde sağlık ve bereket için mevlit okundu. Mevlit programında Balkan Savaşı şehitleri için de dua edildi. Programa iştirak eden herkese 5 kazan keşkek ikram edildi. Mevlit, başlıca Gorno Prahovo (Tosçalı) köyünden Mehmet Hasan’ın mali desteğiyle yapıldı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar