“Avrupa’nın Geleceğine Enerji Vermek: Petrolden Düşük Karbon Enerjili Sistemine Geçiş Ekonomiyi Nasıl Güçlendiriyor” başlığı altında düzenlenen Avrupa’da düşük karbon hareketinin geleceği üzerine üst düzey bir konferansa ev sahipliği yapan Bulgaristan’ın Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu Milletvekili Avrupa Halk Partisi Grubu Üyesi Andrey Kovaçev,” Temiz enerji ve elektrikli arabalara geçiş, ülkemizde üretilen enerji pahasına ülkemizin petrol ithalatına olan bağımlılığını azaltabilir” diye kaydetti.

Şu anda AB’de tüketilen petrolün neredeyse yüzde 90’ı ithal ediliyor ve petrolün büyük bir bölümü taşımacılıkta kullanılmaktadır.

Kovaçev, “Elektrikli otomobillerin daha yaygın kullanımının bir diğer avantajı, kentsel alanlardaki hava kalitesinin iyileştirilmesidir. Hava kirliliği ciddi sağlık riskleri oluşturmaktadır ve tedbir alınması gerekmektedir. Hızlı teknolojik gelişmelerle birlikte otomotiv sektöründe değişim için bir yol buluyor ve Bulgaristan bunun avantajlarından yararlanabilmek için kendisini konumlandırmalıdır ” diye belirtti.

AP Milletvekili, “Hava kalitesinin iyileştirilmesinin AB Konseyi Bulgaristan Dönem Başkanlığının bir önceliği olmasına sevindim ve Ekonomi Bakanlığı, elektrikli araba kullanımını teşvik etmek ve gerekli altyapıyı oluşturmak için bir strateji üzerinde çalışıyor” dedi.

Forumun ana konuşmacıları arasında Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Şevçoviç yer aldı. Şevçoviç, konuşmasında hızlı teknolojik gelişmenin, Avrupa endüstrisi için yeni ufuklar açan, fakat aynı zamanda küresel rekabetin gerisinde kalma riskini de oluşturan nakliyat sektöründe gerçek bir devrimi provoke ettiğinin altını çizdi.

Şevçoviç , “Asya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi dünyanın diğer kısımları elektrikli araç imalatında lider konumundadır ve Avrupa endüstrisi rekabet güçlerini kaybetmek istemiyorsa bu küresel gelişmelere uyum sağlamalıdır” diye çağrıda bulundu.

Avrupa Birliği’nde taşımacılık sektörü karbon emisyonlarının dörtte birinden sorumludur ve ekonomide karbon emisyonlarının azaltımında kilit rol oynamaktadır.

Konferans, otomotiv endüstrisinin, sivil toplum örgütlerinin ve bu alandaki ulusal ve Avrupa politikalarının geliştirilmesinden sorumlu kurumların temsilcilerini bir araya getirdi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar