Meclise çağırılan Devlet Enerji ve Su Düzenleme Kurulu (DKEVR)Başkanı Evgeniya Haritonova, enerji sektörünün durumu ile ilgili milletvekillerine bilgi verdi. Enerji sektöründeki fiyatların oluşumu için kanuni değişikliğin gerektiğini ifade eden Haritonova, bu kararların ise mutlaka parlamento tarafından kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

elektrik1 Nisan itibariyle Elektrik Dağıtım Şirketlerinin elektrik fiyatı için yeni teklifler sunmaları gerektiğini ve bu tekliflerin komisyonun internet sitesine yüklendiklerini kaydeden Haritonova, mevcut kanunlara göre eğer elektrik fiyatları biçimlendirilirse reel olarak fiyatlara yüzde 40 oranında zam yapılması gerektiğini kaydetti.

DKEVR kurumundaki uzmanların şuanki kanunlara, yönetmeliklere göre bir rapor hazırladıklarını ifade eden Haritonova, bu rapora göre elektrik satış fiyatlarının yüzde 16 oranında yükselmesi gerektiğini belirtti. Konuyla ilgili Ekonomi Bakanlığı ile de görüşme yaptıklarını belirten Haritonova, elektrik fiyatının yeniden biçimlendirilmesi için kanuni yöntemlerin gerekliliğine karar verildiğini, yüzde 16 oranındaki zammın ise yeni dönem içinde karbon dioksid emisyonlarının alınması zorunluluğu bulunduğunu, diğer taraftan ise yenilenebilir elektrik üretiminin hızlı bir şekilde çoğaldığını vurguladı.

Reklamlar