Yeni Ekonomi ve Enerji Bakanı Dragomir Stoynev, yeni fiyatlandırma modeliyle 1 Temmuz 2013 tarihi itibariyle elektriğin fiyatı yüzde 5 orana kadar düşürülebileceğini kaydetti. Bakan, yapılacak değişikliklerin Parlamento’daki tüm partiler tarafından desteklenmesini bekliyor. Fakat bu kararın elektrik endüstrisinin hesabına olmayacağına dair kanaat getirdi. elektrik

Bakan, “Daha bu hafta Meclis’te görüşülecek kanun tasarısı kabul edilirse, 1 Temmuz’dan itibaren tüketiciler için elektriğin fiyatı yüzde 5’e kadar düşürülebilir. Aynı fiyat üretimde kullanılan elektrik için de geçerli” diye belirtti.

Stoynev, Plamen Oreşarski’nin bağımsız olduğunu ve hükümetin ülkenin geleceğine dair tüm sorumluluğu taşıdığını vurguladı. Onun ifadesine göre hükümetin ana amacı vatandaşların gelirlerinin arttırılması, fakat bunun için rekabet edebilir ekonomi olması gerekir.

Enerji Bakanı, elektrik fiyatının şeffaflık ve adalet ilkesine uyularak hesaplanacağına dair söz verdi. Yeni elektrik fiyatlandırma modelinin hazır olduğunu ve uzmanlar tarafından gece gündüz çalışıldığını açıkladı. Yeni elektrik fiyatlandırma modeli yarın resmi olarak Devlet Enerji ve Su Düzenleme Komisyonu’na tanıtılacak ve görüşülecek.

Stoynev, elektrik fiyatının yüzde 40 oranına kadar yükseltilmesi tahminleri olduğunu hatırlattı. Bakan, “Bizim için bu kesinlikle kabul edilemez bir şey. Sürekli irade olduğunu dinledik, fakat bu konuda konkre atımlar atıldığını görmedik” diye kesin konuştu.

İhracatın arttırılmasıyla tüm elektrik santrallerin çalışmalarına imkan sağlanacak. Bakan, bir yıl önce kanuna aykırı olan davranışların engel yaratması yüzünden şu anda elektrik ihraç etme imkanımız olmadığına dikkat çekti.

Stoynev, “Bulgaristan’ın ekonomisinden yaklaşık 1,5 milyar leva kaybettik” diye altını çizdi. Ayrıca bu model karbon emisyonlardan elde edilen gelirin yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerjinin maliyetinin düşürülmesi için kullanılmasını sağlayacak.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar