Tarım ve Gıda Bakanı Dimitır Grekov, “Yılsonuna kadar Kırsal Kesimlerin Kalkınması Programı kapsamında alınmayan tüm mali kaynakların alınabilinmesi için Tarım ve Gıda Bakanlığı’nın (MZH) kaynaklarını maksimum seferber ettik” diye kaydetti. Dimitar Grekov, aralık ayının ilk on günü içinde 146-148 milyon avro tarım destek ödemeleri tahsis edileceğini bildirdi. bulgaristan-tarim-ve-gida-bakani-prof-dimitir-grekov-2013

Ayrıca, çarşamba günü Bakanlar Kurulu’nun program kapsamında yüzde 9 oranında ek kaynak sağlanmasının anlaşmasına ilişkin kararnamesiyle belediyelere ek olarak 117 milyon avro almalarına imkan sunuluyor ve bu da potansiyel kayıplarını minimuma indirecek. Tarım Bakanı, belediyelerin bu ödeneklerden faydalanabilmesi için aktif olmaları çağrısında bulundu ve projelerin değerlendirilmesinde zaman kaybedilmemesi için ülkede ek 70 uzmanın seferber edildiğini açıkladı.

Bakan Grekov, “Yılsonuna kadar temel görevimiz, tarım üreticilerinden başka belediyelere de destek sağlayan tüm Avrupa Birliği fonlarından faydalanabilmemizdir. Yılbaşından 1 Eylül’e kadar ancak 89 milyon avro alınmıştır, bu da 2013 yılının sonuna kadar kalan kaynaklara bakış son derece az bir miktar” diye belirtti. Bakan’ın ifadesine göre fonların tamamen değerlendirilmemesinin her şeyden önce insan kaynaklarının yetersiz oluşundan kaynaklanıyor. Bu da sadece Bakanlık ve idaresine bağlı olmaksızın büyük ölçüde belediyelerin ve tarım üreticilerinin hazırlık ve kadrosuna da bağlı bir şeydir.

Prof. Dr. Grekov, gelecek haftanın sonuna kadar Brüksel’de 2014-2020 dönemi Kırsal Kesimlerin Kalkınması Programı’nın birinci versiyonunun tanıtılacağını bildirdi.

Programın, başarılı sektörlere desteklemeye ve geride kalanları teşvik etmeye devam ederek, sürdürülebilir tarım için yeni ufuk açacağını yorumladı. Bakan, programda belirlenen önlemlerle şu anda kriz yaşanılan Bulgaristan’da geleneksel hayvan üreticiliği, çok yıllık bitki ve meyve yetiştiriciliğinin teşvikinden başka, üretimin ihracat edilmesinin bile hedeflendiğini belirtti. Sulama, ekolojik tarım, küçük çiftlikler, piyasa oluşturulmasına yönelik önlemler de öngörülmektedir.

Bakan Grekov, Devlet Tarım Fonu yönetiminde son aylarda yapılan değişikliklerle kaynakların alımının arttırılması, fonun faaliyetinde daha büyük şeffaflık ve MZH ile daha büyük koordinasyon olmasının hedeflendiğini paylaştı. Bakan, “Bizim için en önemli şey kaynakların ihtiyacı olanlara verilmesi” diye vurgulayarak, Tarım Fonu üzerinde kesinlikle baskı yapıldığı iddialarını reddetti. Bakan Grekov, “Ekmeği kırmızı, mavi veya beyaz renkli görmeyelim, ekmeği Bulgaristan’a son derece gerekli bir tarım üretimi gözüyle bakalım” diye seslendi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar