Ardino’nun (Eğridere) iki önemli ismi, doğum ve ölüm yıldönümleri dolayısıyla Pazartesi günü kasabada düzenlenen programla anıldı. Adını duyuran öğretmen ve 1934 yılından sonra o zamanki Ardino Türk İlköğretim Okulu’nun uzun yıllar müdürlüğünü yapmış Hasan Sabri Efendi’nin doğumunun 130.yılı ve 1907 yılında Eğridere’de dünyaya gelen ve 2 Nisan 1948 tarihinde Kırklareli yakınlarında öldürülen dünyaca ünlü yazar ve şair Sabahattin Ali’nin ölümünün 70.yılı dolayısıyla Ardino Belediyesi tarafından anma etkinlikleri düzenlendi.

Belediye Başkanı Resmi Murat ve Belediye Meclis Başkanı Sezgin Bayram başta olmak üzere belediye yönetiminden başka anma programlarına toplumun önde gelen isimleri, halk toplum merkezi faaliyetlileri, vatandaşlar ve kasabanın misafirleri katıldılar.

Resmi Murat, yaptığı konuşmasında bu iki yıldönümü dolayısıyla iki değerli şahsiyetin gerektiği gibi anılmasına yönelik girişime karşı katılımcıların tutumundan dolayı duyduğu memnuniyeti ve heyecanı dile getirdi. Belediye Başkanı,”Ardino halkının eski bir gelenek doğrultusunda buradaki insanların manevi yükselişine ve bölgenin anılmasına büyük katkıları olan değerli eğitimcilerine ve isim yapmış yaratıcılarına büyük önem vermesine ve her zaman saygı göstermesine seviniyorum” diye kaydetti. Resmi Murat, Sabahattin Ali ve Hasan Sabri Efendi’nin Ardino halkının ortak manevi değerleri olduğunu belirtti.

Ardino Belediyesi Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Başkan Yardımcısı Selahattin Karabaşev’in slayt eşliğinde Hasan Sabri Efendi’nin hayatı ve faaliyetleri ve Sabahattin Ali’nin şahsiyeti ve yaratıcılığına ilişkin bir sunum yaptı. Karabaşev, onların hatırasının korunmasının Belediye yönetiminin ve maneviyat odaklı faaliyetlerde bulunan yerel yapılanmaların kalıcı bir görevi ve köklü bir çalışma tarzı olduğunu vurguladı.

Ardino Belediye Meclis Üyesi Sıbi Uzunov, bu tür etkinlikler düzenlenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti. Uzunov, Ardino’nun kültürel alanda edindiği deneyimin etkileyici olduğunu ve daha büyük etkinliklerle devam etmesi gerektiğini savundu.

Program kapsamında Belediye yönetimi ve vatandaşlar, Ardino Belediye Müzesi bahçesinde bulunan Sabahattin Ali’nin büstü önüne ve Hasan Sabri Efendi’nin mezarına çelen ve çiçekler koyarak, Ardino’nun iki değerinin anısına saygı gösterdiler. Ardino Cami imamı Orhan Yakub, iki değerli şahsiyetin ruhu için dua okudu.

Ardino’da birkaç neslin aydınlarının temsilcileri Hasan Sabri Efendi’nin öğrencileri ve daha sonra da onun meslektaşları oldu. Hasan Sabri Efendi, keskin aklıyla akranlarını ve meslektaşlarını kişisel yeteneklere sahip oldukları alanlarda kendilerini geliştirmeye yönlendirip, teşvik etti. O, dini ve laik eğitime de eşit derecede önem verirdi.

2007 yılında Ardino’da Sabahattin Ali’nin doğumunun 100. yıldönümünü kutlama programı gerçekleşti. Kutlama programında yazarın kızı İstanbul’dan Müzik Profesörü Filiz Ali de hazır bulundu. O zaman Filiz Ali, kutlama programı çerçevesinde merkez parka Sabahattin Ali’nin anısına bir çam ağacı dikti. Çam’ın altına mermer bilgi levhası konuldu. Bu kutlama programından on bir yıl sonra Prof. Dr. Filiz Ali’nin tekrar babasının doğum yerini ziyaret etmesi bekleniyor.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar