26 Mart Balkan Şehitleri ve 5 ay 5 gün süreyle direnerek tarihe geçen Edirne savunmasının kumandanı Şükrü Paşa 105’inci yılında bugün bir defa daha saygı ve minnetle anılacak. Tunca Nehri’ndeki taşkın nedeniyle program Şükrüpaşa Anıtı’nda icra edilecek.

175 bin Türk askerine karşılık, 233 bin Bulgar, 130 bin Sırp, 31 bin Karadağlı, 80 bin Yunan olmak üzere toplam 649 bin kişinin savaşa katıldığı, on binlerce insanın hayatını kaybettiği Balkan Savaşı’nda verdiğimiz şehitlerimiz bugün düzenlenecek törenlerde bir defa daha anılacak.

Sarayiçi girişinde Kanuni Köprüsü önünde kortejin toplanmasıyla başlayıp  Balkan Şehitliği’nde yapılacak olan anma programı, Tunca Nehri’ndeki taşkın nedeniyle Şükrüpaşa Anıtı’nda yapılacak. Şükrüpaşa Anıtı’nda program saat 10.00’da Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile izin alan kurum ve kuruluşlar anıta çelenk sunacak. Saygı duruşunda bulunulacak ve bu sırada manga tarafından saygı atışı yapılacak. İstiklal Marşı’nın söylenecek ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi sırasında Garnizon Komutanlığı tarafından görevlendirilecek inzibat erleri tarafından göndere bayraklar çekilecek. İl Müftülüğü tarafından dua edilecek. Daha sonra Halk Eğitim Merkezi’ndeki programa geçilecek.

EDİRNE’NİN KARA GÜNÜ

Halk Eğitimi Merkezi’ndeki program saat 11.00’de saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başlayacak programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü tarafından yapılacak. ‘Balkan Savaşlarında Edirne ve Şükrü Paşa’ isimli oyunun sergilenmesiyle program sona erecek.

26 Mart 2018 Pazartesi sabah saat 05.00’te Edirne’den Çanakkale’ye ‘9’uncu Çanakkale Şehitlerini Anma Bisiklet Turu’nun startı verilecek.

26 Mart 2018 Pazartesi saat 19.00’da Atatürk Anıtı – Karaağaç Lozan Anıtı önü Balkan Şehitlerini Anma Bisiklet Halk Turu etkinliği yapılacak.

27 Mart 2018 tarihinde saat 15.00’te Edirne Gençlik Merkezi Spor Salonu’nda Balkan Şehitlerini Anma Okçuluk Etkinliği, 31 Mart 2018 Cumartesi günü de saat 12.30’da 25 Kasım Stadı’nda Balkan Şehitlerini Anma Etkinliği gerçekleştirilecek.

ŞEHİD RESSAM HASAN RIZA BEY’İN KABRİNE ZİYARET

Edirne Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü tarafından 26 Mart 2018 Pazartesi günü 14.00 – 15.30 saatlerinde Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 3’üncü Müdürü Balkan Savaşı Şehidi Ressam Hasan Rıza Bey’in Karaağaç Lozan Caddesi’nde Jandarma Şehitliği’ndeki kabri ziyaret edilecek, Jandarma Şehitliği gezilecek.

 

Sevcan KALIPÇİNDEN ELMACI, Hudut Gazetesi

Reklamlar