Bulgaristan Kırcaali’de 17 aylıkken annesinin kucağında şehit düşerek totaliter rejim döneminde direnişin sembolü haline gelen Türkan Bebek soykırımın 32’nci yılında Edirne’de Göçmen Evleri semtinde adını taşıyan parkta yarın anılacak.

Anma programı Türkan Bebek Parkı’nda saat 11.30’da anıta çelenk sunumuyla başlayacak. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinden sonra Bulgaristan’dan gelen öğrenciler sunumlarını yapacak.

Trakya – Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş, 1984 Aralık ayında Bulgaristan’da totaliter – baskıcı rejim tarafından Türkler’e karşı başlatılan asimilasyon kam-panyasına karşı, halkı direnişlerindeki protesto gösterilerinde hayatlarını kaybeden şehitler ve gaziler için Edirne’deki Türkan Bebek Parkı’nda anma töreni yapılacağını belirtti. Başkan Güneş, 1996’dan beri faaliyetlerini icra eden derneklerinin, Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu üst çatısına ve Balkan Türkleri Federasyonu’na bağlı olup bu etkinliğin organizasyonunu yaptığını belirterek şunları söyledi:

“Bilindiği gibi, Bulgaristan’da totaliter baskıcı rejim tarafından Türk’lere karşı başlatılan asimilasyon kampanyasına ‘hayır’ demek için 1984 yılının Aralık ayında halk meydanları doldurmuş ve 26 – 27 Aralık 1984 tarihleri arasında Kırcaali’nin Kızılağaç belediyesine bağlı Kayaloba, Yurtçular ve civar köylerden yaklaşık 3 bin Türk kadın, erkek ve çocuk, uygulanan her türlü baskıcı tutum ve uygulamayı protesto etmek amacıyla Mogilyane köyünde toplanmış ve ilk direnişler bu bölgede başlamıştır. Askerler ve milisler, toplananları dağıtmak için müdahale edince halkın tepkisiyle karşılaşmışlardır.

ANMA PROGRAMI TÜRKAN BEBEK PARKI’NDA

Bu ilk olaylarda milislerin ateş açması sonucu üç kişi hayatını kaybetmiştir. Hayatlarını kaybedenler arasında Kitna köyünden Musa Yakup ve Kayaloba köyünden Ayşe Hasan ile 17 aylık Türkan Bebek de vardır. Direnen köylülerin çoğu tutuklanmış, işkencelere maruz kalmış ve Belene esir kampına sürgün edilmiştir. İçinde şiddetin de bulunduğu bu asimilasyon kampanyasına karşı direnenler arasında, annesinin kucağında şehit düşen 17 aylık Türkan Bebek (Türkan Feyzullah) o günden sonra direnişin simgesi haline gelmiştir.

Türkan Bebek ve o gün orada şehit düşenlerin anısına, anıt olarak bir çeşme inşa edilmiştir. Her yıl 24 Aralıkta Türkan Bebek ve aziz şehitlerimizi anıyoruz.

Türkan Bebeğin annesi Fatma babası Feyzullah’tır. Ağabeyi Turhan’dır. Protesto ve Türkan bebeğin şehit düşmesi Kırcaali ili Kızılağaç (Kirkovo) ilçesi Kayaloba Köyü’nde (Mogilyane) meydana gelmiştir. Doğum 1983- ölümü 26 Aralık 1984. Bu yıl ölümünün 33’üncü yıldönümü olup, Edirne’de anma etkinliğinin 5’incisi düzenleniyor. Daha önce 2013 Aralık ayında açılışı yapılan anıt ile başlayan etkinlik, her sene aralık ayının son haftası gerçekleştirilmektedir. 1996’dan beri faaliyetlerini icra eden Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneğimiz, Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu üst çatısına ve Balkan Türkleri Federasyonu’na bağlı olup bu etkinliğin organizasyonunu yapmaktadır.”

 

 

Sevcan KALIPÇİNDEN ELMACI, Hudut Gazetesi

Reklamlar