Edirne Valiliği ve Bulgaristan Valiliği işbirliğinde ‘Edirne-Haskova İş Forumu’ EdirneTicaret ve Sanayi Odası‘nda (ETSO) gerçekleştirildi.

ETSO Toplantı Salonunda Haskova ve Edirne arasındaki iş ilişkilerinin geliştirilmesi adına düzenlenen ‘Edirne-Haskova İş Forumu’ toplantısına Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Haskova Valisi Dobri Belivanov, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt ve Haskova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yancho Yanev’in yanı sıraEdirne ve Haskovalı iş adamları katıldı.

Vali Dursun Ali Şahin, yaptığı açılış konuşmasında, Bulgaristan‘da iş yapan Türk iş adamı sayısının azlığına dikkat çekti. Bu kadar yakın olan iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmesi için daha fazla ticaret yapılması gerektiğini ifade eden Vali Şahin, iki ülkenin ilişkilerindeki yakınlaşmanın sadece ticarette değil sağlık alanında da olması gerektiğini vurgu yaptı.

Vali Şahin, “Bizim Bulgaristan‘a açılan 2 sınır kapımız var. Bu sınırlardan günde 3 bin TIR geçmektedir. Ama Bulgaristan‘da iş yapan Türk iş adamı maalesef yok. Bu kadar yakın olan iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmesi için daha fazla ticaret yapılmalıdır. Biz Edirne‘yi tarif ederken tarım ve turizm şehri olarak ifade ediyoruz. BugünEdirne‘de kullanılan tarım teknolojileri ve traktör sayısını söylediğimizde diğer illerde şaşkınlık yaşanıyor. Bu teknolojiyi Haskovo bölgesinde de kullansak her iki tarafın da menfaatine olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Vali Şahin ayrıca, iki ülkenin ilişkilerindeki yakınlaşmanın sadece ticarette değil sağlık alanında da olması gerektiğini vurgu yaparak Bulgar vatandaşlarını 29 Ekim‘de resmi açılışı gerçekleştirilecek yeni devlet hastanesine davet etti. Vali Şahin, “Açılacak olan yeni hastanemize Bulgaristan‘dan meslektaşlarımı da davet edip hastanelerimizden faydalanmalarını kendilerine tavsiye edeceğim” dedi.

ZIPKINKURT, “HER İKİ ODA OLARAK SINIRLARI AŞMAYI BAŞARABİLDİK”

Toplantıda konuşan ETSO Başkanı Zıpkınkurt, Edirne ve Haskovo Ticaret Odaları’nın geçmişten günümüze beraber çalıştıklarını belirtti. Hedeflerinin bölgede iş yapmak isteyen iş adamlarının önünü açmak ve destek olmak olduğunu belirten Zıpkınkurt, “Ben bu hedefimizi her iki Oda olarak gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Haskova Ticaret ve Sanayi Odası ile yıllardır var olan ve yakın zamanda da yenilediğimiz İşbirliği Anlaşmamız doğrultusunda, gerek başarı ile yürüttüğümüz sayısız Avrupa Birliği projeleri ile gerek her platformda gerçekleştirdiğimiz ortak girişimler ve aktivitelerle, biz her iki Oda olarak sınırları aşmayı başarabildik” şeklinde konuştu.

Toplantıda konukları Bulgarca selamlayan Edirne Belediye Başkanı Gürkan ise, iki ülkenin coğrafyaları gereği birbirinden ayrılmasının mümkün olmadığına değindi. Gürkan, “Bizler kaderin bir araya getirdiği toplumlarız. Birbirimizi sevmek, saygı göstermek ve ticaret yapmak zorundayız. Farklı ülkelerle sosyal ve kültürel ilişkilerimiz var. Bu ilişkiler baştan çok güzel başlıyor. Ancak ekonomik olarak desteklenmezse son buluyor. Ülkelerin ve şehirlerin lokomotif desteği ticarettir. Ben tüccar değilim ama Belediye Başkanı olarak benim görevim Edirne‘de iş yapmak isteyenlere kolaylık sağlamak. Edirne‘ye iş yapmak için gelen Bulgar iş adamlarına samimiyetle söylemek isterim ki, Edirne sizi bekliyor” diye konuştu.

YANEV “VİZE SORUNLARI KONUSUNDA BİZ BİRAZ GEÇ KALDIK”

Haskova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yanev de iki ülke arasında geçmişten bu yana yaşanan vize sorunlarına dikkat çekerek, “Vize sorunları konusunda biz biraz geç kaldık.Yunanistan bizden önce adımlar attı. Bu konuda Haskova Valimizin girişimlerde bulunması gerekiyor. Biz Haskovo olarak Türkiye‘yle bütün problemleri belki çözemeyiz ama Haskova-Edirne arasında çözüm üretebiliriz. Biz ticaret odaları olarak vizekonusunda üzerimize düşeni yaparken üst yönetimlerin de yardımcı olmaları gerekir” şeklinde konuştu.

Reklamlar