edirne-balturk-fed-yil-donumu10Edirne Valisi Hasan Duruer, Balkanlar’da yaşanan sıkıntıları bildiğini ifade ederek, “Ekonomik sıkıntılar aynı zamanda oradaki milliyetçilik akımlarını da artırıyor. Soydaşlarımız için de ciddi bir tehlike arz ettiğini düşünüyorum” dedi.

Duruer, Edirne Balkan Türkleri Federasyonu’nun 10. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla bir restoranda düzenlenen toplantıda, kentte göreve başladığı günden bu yana geçmişi geleceğe taşımak ve Balkanlar’a yönelik faaliyetler düzenlemek için çaba harcadığını söyledi.

Balkanlar’ın kendileri için önemli olduğunu belirten Duruer, Edirne ve Balkanlar’ın birbirinden ayrı düşünülmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Bulgaristan Türkleri’nin yaşadığı sıkıntıları çok iyi bildiklerini kaydeden Duruer, “Hedefimiz Balkanlar’daki vatandaşlarımıza, özellikle gençlerimize ve çocuklarımıza yönelik birtakım faaliyetler yapmak. Bu kapsamda 1. Kırcaali Balkan Şairleri Buluşması’nı yaptık. İkincisini inşallah eylülde Gagavuzya’da yapacağız” dedi.

Duruer, Edirne’de hayata geçirdikleri ‘Akademi Edirne’ projesini Balkanlar’daki kabiliyetli öğrenciler için de uygulayacaklarını anlatarak, 6. Uluslararası Balkan Forumu’nun da 1-3 Mayıs’ta Edirne’de düzenleneceğini vurguladı.

-“Balkanlar’da nüfus ve ekonomik sıkıntı”-

Balkanlar’da önemli sorunlardan birinin ekonomik alanda olduğuna dikkati çeken Duruer, “Nüfusu da ciddi bir problem olarak görüyorum. Ekonomik sıkıntılar aynı zamanda oradaki milliyetçilik akımlarını da artırıyor. Soydaşlarımız için de ciddi bir tehlike arz ettiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

12 Mayıs’ta Bulgaristan’da yapılacak seçimlere değinen Duruer, “Bu seçimle ilgili elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız. Buradan gidip oy kullanacak vatandaşlarımıza destek veririz” diye konuştu.

Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis de Balkanlar’da çalışmanın ve başarı elde etmenin zor olduğunu, geçmişten gerekli dersleri aldıklarını söyledi.

Birlik ve beraberlik içinde yapılan çalışmaların önemli olduğunu belirten Azis, “Başarıları herkes görüyor ve halkımıza faydalı olduğumuzu düşünüyoruz. 10 yıldır Edirne Balkan Türkleri Federasyonu’nun Bulgaristan’daki çalışmalarımıza büyük katkıları oldu. Çalışmalarımıza birlik ve beraberlik havasında devam edeceğimize söz vermemiz gerekiyor” dedi.

Balkan Rumeli Göçmenleri Konfederasyonu Başkan Vekili Zihni Çalışkan ise Bulgaristan’daki Türklerin yaklaşan seçimlere katılımının önemli olduğunu ifade ederek, “Bundan önce olduğu gibi bugün de yine birlik içerisinde bölünmeden,Türklerin ve Müslümanların oradaki birliğini yürütmek adına, topyekun mücadele etmelerini istiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Edirne Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Zülfettin Hacıoğlu’nun da konuşma yaptığı toplantıya, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi elçi Metin Kılıç, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldı.

Reklamlar