Tarih: 26 Kasım 2018
Tercume-Çeviri:  Raziye ÇAKIR
Konu:  “Türk Akım” doğalgazı Bulgaristan’a neden giremez!             

Rus doğalgaz borusu Kıyı Köye çıktığı günden beri Bulgar bası radyo ve TV’sinde en çok yorumlanan konudur. “Türk Akım” borusundan biri Bulgaristan’a çevirebilir mi, çevrilemez mi soru yanıt bekliyor. Çevrilebilirse 4 milyar Euro kazanılacağı hemen hesaplandı. Bu rakamı işitenler rahatladı. Sanki paralar Merkez Bankasında…

26 Kasım 2018 tarihinde Rusya doğal gaz şirketi “GAZPROM” top uzmanlarından Mihail KRUTİHİN bir görüş sundu ve konuşanlara dillerini yutturdu.

Faktor.bg 26 Kasım 2018.

       “TÜRK AKIM” BULGARİSTAN’A GİREMEZ

Bulgaristan’ın ülkeden geçen gaz boru hattını döşemeye parası yok.

“Bulgar” şirketinin Rus doğalgazını alıp başkasına satma (reeksport) hakkı yok.

Avrupa’da Rus doğalgaz boru hatları kurulması sorunu henüz çözülmedi.

Aşağıdaki görüş ilk önce Ukrayna’daki “Apostrov” yayınında, Rus enerji uzmanı, danışman Mihail Krutihin imzasıyla çıktı.

“Önce Bulgaristan’da bir göz gezdirelim. “Türk Akım” ın Sırbistan’a uzanması için, Bulgaristan’da yeni bir doğalgaz boru hattının döşenmesi gerekiyor. Orada kurulmuş bir gazboru hattı ağı var. Rusya’dan çekilip Ukrayna, Romanya, Bulgaristan üzerinden Türkiye’ye uzanıyor ve bu doğalgaz aynı hattan “ters yönde” de akabilir. Bunu yapmak, çok karmaşık bir iş sayılmaz. Romanya’nın bu gaza ihtiyacı yok. Öyleyse yeni bir gazborusu döşemek gerekecek. Bu, Romanya’ya doğru değil, Sırbistan yönünde kurulacak.”

Krutihin şöyle devam ediyor:

“Ne var ki “Türk Akım” gazı şimdiki durumda Bulgaristan’a giremez. Şöyle Bulgaristan’ın yeni bir gaz borusu çekmeye parası yok. “Gazprom” bu parayı verebilir ya da döşenen gaz boru hattını satın alabilir, fakat Avrupa Komisyonu buna şimdilik izin vermiyor. Yeni gaz boru hattının “Gazprom” malı olması bütün Avrupa Komisyonu kararlarını ve kurallarını bozacaktır. Bu sorun henüz çözüm bulmamıştır.”

Krutihin’e göre, Bulgaristan’da uzatılacak borudan yalnız Rusya gazı akarsa, “tekelcilik ve kural ihlali” olacaktır.

Bunun bir anlamı da şudur:

“Avrupa Komisyonu istemlerine göre, Bulgaristan, doğalgazı Türkiye topraklarında satın almak zorundadır, ya da Türkiye Rusya’dan satın aldığı doğal gazı Bulgaristan’a satacaktır. “Bulgargaz” şirketinin bu işi yapmak için parası olmadığı gibi deneyimli uzman kadrosu da yoktur. Şöyle ki, “Bulgar-Trans-Gaz” Bulgaristan topraklarından geçecek olan gaz boru hattını bedava kuramaz, “Bulgargaz” ise Türkiye’den gaz satın alıp başka bir ülkeye satabilecek durumda değildir.

Krutihin’in görüşüne göre еskı senaryo tekrar ediyor.

“Gazprom” “Güney Akım”ı kurmaya başladığında bu projeye 17 milyar yatırım ayırmıştı. Denizden geçen kısmın borularını satın aldı Avrupa Komisyonu’nun kararı olmadan döşemeye başlandı. Üstelik Rusya’da döşenen boruların bir kısmı çıkarıldı ve yeni hatta döşendi. Bu serüven çok pahalıya mal oldu. Doğal gazın nereye gideceği bilinmiyordu. Yatırımların kaderi karanlıktı…”

NOT: 3 sene öncesine ilişkin olan “Güney Akım” projesi, Bulgaristan’da BTK ticaret bankasının çökmesine, içindeki 7.2 milyar levanın kayıplara karışmasına, sigortalanmış hesaplardaki kişisel paraların geri ödenmesi için devletin 3.6 milyar dış borçlanmaya gitmesine sebep oldu.

Lütfen paylaşınız.

Reklamlar