Nedim BİRİNCİ

Tarih: 29 Mart 2017

Konu:   Gizli enstitülerde yapılan hesaplar seçim çarşısına uymadı.

Pazar gün Sofya parlamentosu için yapılan erken seçimlerde kazanan parti olmadı. Bu erken seçimde Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) üstün gelecek diyenler yanıldılar.

En fazla oy alıp 95 milletvekili çıkaran Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi için Yurttaşları (GERB) partisi 2009’dan beri siyasi sahnedeki en büyük partidir.  Belirli bir ideolojisi olmayan bu parti, 1989’da devrilen Komünist Partisi (BKP) yönetimine ve devlete sadık hizmet veren güçleri ve katmanı temsil ediyor. Siyasi yönelim bakımından ise, Putin Rusya’sına gülümseyerek, Avrupacı ve NATO’ya bağlı siyaset çizgisi izlerken, Avrupa Halk Partileri (NDP) kulübünde yer alıyor. Aldığı oy oranı % 32,65. Bir sol ya da sağ “koltuk değneği” bulmadan GERB’in üçüncü defa hükümet kurması imkânsız gibi görünüyor.

43.mecliste GERB iki “koltuk değneği” kullanmıştı. Birisi, 44. meclise giremeyen, parçalanan ve liderleri politikaya küsüp istifa eden Reformcu Blok ortaklığıdır. Hatta GERB II. Kabinede beş bakanlık verdiği RB grubunu kendine sımsıkı bağlamıştı. Seçmen seçim günü bu ortaklığı rafa kaldırdı.

İkinci “koltuk değneği” cilalı maskesi bu seçimde yere düşünce alçak faşist oldukları yüzlerine vuran,  sözde “Yurtsever Birliği” idi. II. Borisov hükumetinde, bu güçler kabineye öyle şartlar koştular ki, sonunda hükumet dayanamadı ve istifa etti. Siyasi bunalım meclis bunalımına büyüdü. Bulgaristan’da eşek dikenli faşizmin normal demokratik yaşamı aforoz ettiğini gözleyen, son seçimde % 9.07 oy alarak, 27 milletvekiliyle yeni mecliste üçüncü parti olan bu aşırı sağcı “Yurtsever Birlik” ortaklığına katılan “Ataka”, “VMRO” ve “Yurtsever Cephe” nin yeni oluşturulacak hükumetteki rolü ile ilgili ilk söz hakkını kullanan Avrupa Birliği Konseyi “Olmaz!” dedi. Faşistlerin kabine ortaklığına ters bakarken koalisyon  görüşmelerinde arabuluculuk yapmalarına da tahammülü olmadığını ortaya koydu.

Öte yandan BSP Başkanı Kornelya Ninova “GERB partisiyle hükümet ortaklı kabul etmeyeceklerini” gece gündüz anlatmaya devam ediyor.

Seçimden 4.parti olarak çıkan ve milletvekillerinden on ikisini kaybederek, 26 kişilik bir meclis grubuyla yetinmek zorunda kalan Hak ve Özgürlükler Partisi (DPS) ise, doyduğunda sofradan kalkma duygusu olmadığı için,  2009’dan beri hükümet sofrasına davet edilmiyor. Şimdi de davet edilmeyecekleri gün gibi ortadadır.

Seçim sonuçlarıyla gelen yeni durum,  dengeler açısından pat olduğu için “üst akıldan” sinyal bekleniyor.

İlk sinyal kendini bekletmedi. Birbirine tahammülü olmayan birinci parti GERB lideri Boyko Borisov ile ikinci parti BSP lideri Kornelya Ninova siyaset sahnesinden inmeye davet edilirken, partisiz bir lider olarak sivrilen, geçici seçim hükumetinde Savunma Bakanı görevinde bulunan, US Harp Akademileri mezunu General Yanev’in GERB ile BSP partilerini ortak hükumette buluşturması tohumları kamuoyuna serpildi. Bu hükumete faşistlikleri aşırı boyutlar alan “Yurtsever Birlik” ile Türklerin partisi olan DPS ve hatta 5. siyasi güç olan ve 12 sandalye kapan “Volya”  (İrade) partisi de, henüz ne olduğu belli olmadığı için bekleme salonuna alınacaktır. Sağ ve sol güçlerin üstünde olduğu sanılan bu “üst aklın” halen “pat” olan durumu bozup yeni bir seçim sonrası oyunu kurup başlataması şimdilik bir gizemdir. Gözle görülen şu ki, gizli stratejik enstitülerde Bulgaristan üstüne ince hesaplar yapanların öngörüleri bu defa da seçim çarşısına uymadı.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Paylaşınız dostlarla

Reklamlar