19.asırda kurulan en eski elektronik medyanın bugün bayramı var. İspanya Radyo Akademisinin teklifi üzerine UNESCO, BM Radyosunun doğum tarihi olan 13 Şubat 1946’yı Dünya Radyo Günü olarak kabul ediyor. Bu yıl, UNESCO, Dünya Radyo Gününde gençlere hitap ediyor, sadece radyo dinleyicileri olarak değil, aynı zamanda gazeteci ve program sunucusu ve yönetmeni olarak. Kısa zaman önce 80. yıldönümünü kutlayan Bulgaristan Ulusal Radyosu, toplumun güçlü desteğine ve kültür geleneklere sahip. BNR, “Horizont” ve “Hristo Botev” olmak üzere iki ulusal programı, sekiz bölge radyosu ve müzik toplulukları ile bugün bizim “Eski ev” deyimiyle, ülkenin en otoriteli külür kurumlarından biridir. “Multimedya programları” sayesinde yeni teknolojiler “Binar” İnternet radyo ve 11 dilde yayın yapan Bulgaristan Radyosu sayesinde girdi. Radyonun yıldönümü nedeniyle bir dizi etkinlikler düzenlendi. “Gençler ve radyo” ele alınan konular arasındaydı. AvrupaYayın Birliği (EBU) Radyo Kurumu Başkanı Christian Vogg, eski radyoya gençlerin ne şekilde celbedebileceği konusunda fikir sahibi.

“Burada söz konusu olan gençleri celbetme imkanlarından sadece bir tanesi, bu da sözüm ona “orta nesiller” tarafından kullanılabilecek teknik paltform. Bu hiç de yeterli değildir, kamu medyalar gerekli içeriği de sunmalıdır, gençlerin “dilinden konuşmalıdır” ve onları dinleyici olarak kazanmalıdır.”

Marc Savary, İsviçre Radyosu kalite müdürüdür. Marc Savary“Gençler için ”fırtınada ve bizi saran siste deniz feneri olmalıyız” dedi ve devam etti.

“Burada önemli olan, onların güvenini kazanmaktır, sadece ürünün kalitesi açısından değil, aynı zmanada da onun ciddiyeti vs. açısından. Fakat tüm kanalları da göz önünde bulundurmalıyız”

“Gençler ve radyo” fikrini benimseyen Dünya Radyo Gününde, sadece üç yaşında olan bizim İnternet “Binar” radyomuzdan meslekdaşlarımız önceliğe sahip. Baş editör Milen Dimitrov, bu son derece uçsuz bucaksız enformasyon okyanusunda dinleyicilerin ne şekilde celbedildiğini anlatıyor:

“Son derece mükemmel ve eşi benzeri olmayan içeriği ile. Genç dinleyici kitlesi, formalite olarak bu ismi verdik, tercihlerini çok çabuk değiştiriyor, işte bundan dolayı da içeriği onların beğenisine hitap etmelidir. Kamu medyanın görevi işte burada gizli.

Gazeci Antoniya Antonova, “Binar” radyosunda kuruluşundan bu yana çalışıyor. Kendi yerini bulduğuna inanıyor. Ortamının Online ortamı olduğunu da itiraf ediyor. Ayrıca “Şehir hayatı” teması çerçevesinde cevaplar arıyor. Yararlı olmayı umut ediyor. İşte onun yöntemi:

“Merakla yaptığım ve anlamının olduğuna inandığım şey de, gerçeğe mizahla yaklaşmaktır. Metinlerimin eğlenceli olmasını seviyorum. Bence böylece toplumun eksikliklerini ve kusurlarını açığa çıkarmak, iyi bir yoldur.”

Meslekdaşımız Beloslava Dimitrova da radyo ortamında büyümüş. Onun için şiir dünyası bir yaşam tarzıdır. Genç olmasına rağmen ünlü Bulgar şairlerini BNR’nin “Altın arşivi” sayesinde tanıtmaya karar veriyor ve köşesine “Şairler kendinden okunur” ismini vermiş.

“Bunlar, her zaman onlar hakkında daha fazla bilmek istediğim kişilerdir. Bunlar, saygıya layık, fakat o zamanın iktidarına karşı gelen kişilerdir.”

Çeviri. Şevkiye Çakır

Reklamlar