Dünya Bankası’nın analizine göre Bulgaristan, iklim değişikliğine uyum için zamanında önlem almazsa ekonomik büyümesi ciddi tehlikeye girecek.

Uyum için önlem alınmaması halinde 2050 yılına kadar ekonomik büyüme oranları önemli düşüş gösterecek, ondan sonra da negatif oran olur. Bu bağlamda Dünya Bankası ekibi şu anda İklim Değişikliğine Uyum için Ulusal Strateji projesi hazırlıyor, Çevre ve Su Bakanlığı’nın sitesinde ise stratejinin Eylül sonuna kadar hükümete sunulacağı bildiriliyor.

Proje geliştirilirken uluslararası kurumun ekibi AB üyesi olan diğer ülkelerde kullanılan modeller ve yöntemler kullanıyor. İklim değişiklerinin– tarım, biyoçeşitlilik, enerji bilimi, ormanlar, sağlık, ulaştırma, kentsel gelişimi, turizm ve su olmak üzere 9 anahatar sektör olası etkileri analiz ediliyor.

Uzmanlar, bundan sonra yönetim ve yatırım kararları alınırken iklim değişikliğine karşı uyum önlemleri gerekliliğinin dikkate alınması gerektiğini öne sürdüler. Analizler iklim değişikliklerinin etkisini azaltma politikaları için yatırım yapılan her bir euronun geri döndüğünü gösteriyor.

Örneğin yıllık ortamala sıcaklıklar 2050 yılına kadar 4 derece ile artarsa yatırım yapılan her euronun tarım için yaklaşık 4 euro tutarında kar olması bekleniyor. Prensipte sıcaklıklıkların 4 derecelik bir yükseliş senaryosu, uyum önlemleri, gayri safi yurtişi hasılanın % 4.3’ten % 2.6 indirerek bu değişikliğin negatif etkisini azaltır. Fakat uyum için önlemler alınmazsa, bütün ekonomide gerçek fiyatların artması, gerçek gelirde ciddi azalma ve fakirliğin artması gibi Bulgaristan için başka ağır sonuçlar da olabilir.

Çeviri: Özlem Tefikova

Reklamlar