Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği (DÖSİAD) yurt dışı gezilerini aralıksız sürdürmeye devam ediyor. Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya çıkarma yapan DÖSİAD burada önemli isimlerle görüşmeler yaptı.dosiad-sofyadaDöşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği Sofya iş forumunun ilk gününde Bulgaristan Sanayi ve Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıda Bulgar ve Türk yatırımcılarla bir araya geldi. Toplantıya Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tsvetan  Simeonov, Ekonomi ve Enerji Bakan yardımcısı Krasin Dimitrov, Türk Bulgar Sanayi Odası Başkanı Zeki Bayram, Bulgaristan Yatırımlar Birliği Ajansı Başkanı Dimitar Mikolov, Antalyalı işadamları ve Bulgaristan’da yatırım yapan firmaların yetkilileri katıldı.

BULGARİSTAN YATIRIMCILARININ ÇOĞUNLUĞU TÜRK

Sofya iş forumunun açılış konuşmasını Bulgaristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tsvetan  Simeonov yaptı. Simenov konuşmasında “Antalya’dan Bulgaristan’ın Başkenti Sofya’ya gelen siz değerli Antalyalı iş adamlarına teşekkür ederim. Bu forum Bulgar ve Türk iş adamlarının arasındaki başarıyı gösteriyor. Ülkede yapılan yatırımların çoğunluğunu Türkler oluşturuyor. Türkiye Büyükelçiliği ve Türk- Bulgar işadamları arasında ciddi ilişkiler kuruyoruz. Türkiye’nin Avrupa aynası göz önüne alındığında kapı komşusuyuz. Biz Türkiye’yi Avrupa’da destek veriyoruz. Türkiye ekonomisi son zamanlarda çok iyi performans gösteriyor. Biz bu performansla çalışmalarımızı arttırmak istiyoruz. Biz formu düzenlerken ikili ilişkilerin artmasını hedefledik. Bu foruma katılanlar ikili görüşmeler yapacak. Umarım bu çalışma iki ülke içinde hayırlı olur” dedi.

“YATIRIMCILARI DESTEKLİYORUZ”

Ekonomi ve Enerji Bakan Yardımcısı Krasin Dimitrov bu ülkede yatırım yapacak yatırımcıyı desteklemek istiyoruz diye belirtti. Dimitrov, “Ekonomi ve Enerji Bakanlığı adına bu forumda bulunmaktan çok mutluyum. Büyük Türk şirketlerinin burada olmasından mutluyum. Türk – Bulgar ilişkileri uzun dönemlere dayanıyor. Bu ilişkiler komşu ilişkisi değil, Türk potansiyelinden kaynaklanıyor. 2012 yılında Almanya’dan sonra ihracatta Türkiye 2. sırada. AB Ülkeleri dışında ise birinci sırada yer almakta. Biz iş ortaklığımızı pekiştirmek istiyoruz. İş sektörü üzerindeki idari ve mali yapılanma üzerine düzenlemeler yapıyoruz. Avrupa birliği içerisinde en düşük vergi oranlarını uyguluyoruz. Biz sizden ve ortaklarımızdan hazırlanmakta olan teşvik planlaması içerisinde yatırımlar yapmanızı istiyoruz. Yatırım teşviklerini geliştirmek istiyoruz. Devlet destekli %19 gibi oranda kredilendirmeler yapıyoruz. 2012 yılında rekor düzeyde ihracatta artış tespit edildi. 2013 yılının ilk çeyreğinde gecen seneye göre %15 artış var. Bu büyüme oranını sizlerle yükseltmek istiyoruz” diyerek belirtti.

 “UN VAR, ŞEKER VAR, YAĞ VAR, GELİN HELVA YAPALIM”

Döşemealtı Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Gültekin Gencer, konuşmasına derneğin kısa tanıtımıyla başladı. Gencer; “DÖSİAD kurulduğu günden bugüne komşu ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede forumlar düzenledi. Düzenlediğimiz forumlar sonucunda arkadaşlarımız iş yapmaya başladı. Sizlerle bir arada olmaktan dolayı çok mutluyum. Bu forumu düzenleyen herkese çok teşekkür ederim.  Şuanda üç haftalık Antalyaspor’un da başkanıyım. Ortak bağlarımız Asya’ya uzanan bir bağdır. İki ülke arasında sağlam ve verimli bir zaman oluşturmuştur.  Türkiye ile Bulgaristan köklü bir geçmişe sahiptir. İkili ekonomik ilişkilerin artması için hukuki çalışmalar yapılmıştır. Bölgesel iş birliğinde aktif rol oynayan komşu ve müttefik ülkedir. Antalya dünyada 3 üncü en fazla ziyaret edilen turizm merkezidir. Tarım ve ticarette Türkiye’nin sayılı illeri arasındadır. Son yıllarda sanayimiz her geçen gün artmaktadır. Bu sanayi içerisinde Ar-Ge’si yüksek bölgesel markalar oluşturmuş yerlerimiz mevcut. 53 ülkeye ihracat yapan firmalarımız yer almakta. Bizde Un var, Şeker var, Yağ var, o zaman gelin hep birlikte helva karalım” diye belirtti.

İş forumu iki ülkenin iş adamları arasındaki görüşmelerle son buldu.

Reklamlar