Meclis, kıdemli asistan, doçent ve profesör adayları için asgari şartlar getiren kanun tasarısı kabul etti. Bulgaristan Cumhuriyeti’nde Akademik Personelin Geliştirilmesine İlişkin Kanun’da değişiklikler yapılmasına ilişkin kanun tasarısı bugün tartışma yapılmaksızın oybirliği ile onaylandı.

Kriterler, son yıllarda üç parlamento tarafından nihai kabul edilmeye çalışılan girişimlerden sonra ikinci okumada oylandı. Amaç, 8 yıl önce Yüksek Tasdik Komisyonu’nun (VAK) kapatılmasından sonra yoğun olarak akademik unvan verilmesinin önlenmesidir.

Profesör, doçent ve kıdemli asistan adayları ilgili çalışma alanındaki toplam göstergeler üzerinden belirli sayıda puan toplamak zorunda kalacaklar. Göstergeler, bilimsel başarıları veya sanatsal ve sportif faaliyetlerde elde edilen başarıları yansıtan bilimetrik veya öğretim faaliyetlerinde elde edilen başarıları yansıtanlar olmak üzere iki türdür. Asgari ulusal gereklilikler, kanun uygulama yönetmeliği ile belirlenecektir ve üniversiteler ve bilimsel araştırma kuruluşları ek kriterler belirleyebilecek.

Adaylara akademik unvan verilmesi, şu ana kadar olduğu gibi bilim adamlarından oluşan bir jüri tarafından yapılacaktır. Jüri üyeleri ulusal asgari gereklilikleri karşılamak zorunda olacaklar, üniversitelerde veya bilimsel kuruluşlar tarafından verilen akademik unvana sahip olmaları ve ilgili bilimsel alanda başarılara imza atmış olmaları gerekecek.

Prosedür süresince bilim jürisi, imzalanmış bir intihal uyarısı ile karar vermek zorunda kalacak. İntihal tespit edildiği halde kıdemli asistan, doçent ve profesör adaylarını sınavı iptal edilecek.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar