Dobırsko muhteşem manzarası, “Dobır nineleri” folklor korosu ve lezzetli yöresel yemekleriyle ün kazandı. Bansko’ya yakın köy 21. asırda kendini köy turizmi güzergahı olarak kanıtlamadan önce dikkatleri çekmeyi başarmıştı. Nedeni mi? 400 yıllık duvar yazılara sahip taş kilisesi sayesinde. Aralarında İsa’nın uzay gemisinde olduğunu tasvir eden resimler var.

Снимка

20.asrın 70’li yıllarında “Sv.Sv. Tedodor Tiron ve Teodor Stratilat” ve esrarengiz duvar yazıları ve süslemeleri İsviçreli araştırmacı ve UFO uzmanı Erichvon Däniken tarafından anılıyor. “Gelecekten anılar” filminde bu kilisenin eski çizimlerine yer veriliyor. O zaman tüm dünya İsa’nın uzay gemisine benzer bir nesnede, alevler içinde ve açık olarak uzay alanına benzeyen bir ortamda görüntülendiğini gördü. “Birçok turist, hatta astronot da geliyor ve bu duvar resimlerini biçimine şaşıyor. Modern bilim ona anlam veremiyor” diye anlattı köy muhtarı Nikola Naydenov. Hristiyan çizimlerine göre, bu Tanrı’nın şanını ifade eden bir semboldür. Ancak uzaylı ve UFO bilimcileri ve bu teorilere inananlar farklı düşünüyor.

Снимка

Dobırsko kilisesini diğer Ortodoks yapılardan farklı kılan şey, sadece duvar ikonları değil. 1614 yılında kurulmuş taş yapı, dışarıdan bakınca üç kanatlı bir bazilika olarak fazla dikkat çekmiyor. 1978 yılında restore edilirken, duvarları kalın bir kül tabakasıyla kaplı olduğu saptanır. Duvarlar temizlence, altında İncil sahneleri, Azizlerin yüzleri çıkar, ancak o kadar canlı ve açık ki, Rönesans ressam Giotto’nun eserlerini anımsatırlar. Duvarlardan bize bakan yüzler de, Ortodoks dini beyan ettiği gibi, çileli, acı çeken ve yüzleri solmuş ikonlar değil, sevinç, hayat, mutluluk saçan genç insan yüzleri çizilmiş.

Снимка

Ve dahası:

“Kilise küçük. 160 metre kare, oysa içinde 460 sima çizilmiş. Başka bir yerde böyle sık ve yoğunlukta çizilmiş kilise yok. Neredeyse bir santimetre bile çizimsiz alan bırakılmamış. Kilisede 30 Azize ikonu var duvarlarda. Başka yerde bu kadar çok kadın Azize resmi yok. Erkeklerde ise Aziz Dimitır ve Aziz Georgi adlı kutsal askerler geleneksel olarak at üzerinde çizildiği gibi değil, tam boyda çizilmişler”.

Снимка

Orta kubbede Kurtarıcı İlah’ın hayatından kesitler var. Orada o uzay gemisinde uçmaya hazır gibi resmedilmiş. İsa’nın çarmıhtan indiriliş sahneleri de “Cehenneme iniş” adlı freskler aktarılmış. Orada İsa, ateşten bir nehir üzerinden cehennem yoluna iniyor.

Снимка

Kilisede başka bir esrarengiz olay daha var. Bahçesinde akan kaynak suyun şifalı olduğu rivayet edilir. Kaynak önünde şişelerle, bidonlarla su için toplanan insanlar kuyruk oluşturuyor.

“Bu kaynakta su hiç azalmıyor veya çoğalmıyor, en soğuk kış günlerinde bile donmuyır, diye anlattı köy muhtarı. Şifa niyetine içiliyor. Gözlere iyi geliyor”.

Reklamlar