Bulgaristan Milli Radyosu’nun Halk Müziği Orkestra Şefi Dimitır Hristov önümüzdeki aylarda izleyiciler için çok hoş sürprizler hazırladıklarını bildirdi. İlkine Şubat ayının 25’inde tanık oldular izleyiciler. Dimitır Hristov bildiriyor:

Son programımız iki bölümden ibaret. Devamını Eylül ayında bekleyin. Amaç bizde toplam on dört folklor topluluklarına bağlı orkestraların baş çalgıcılarını tanıtmak. İşte isimlerin bazıları: ‘Filip Kutev’ topluluğunun gaydacısı Dimitır Todorov, ‘Pirin’ topluluğundan İliya Ganev, ‘Smolyan’ topluluğundan Todor Dukov.Genelde bu topluluklarda dans edenler ve solistler öndedir. Orkestra genelde gölgede kalır. İşte bundan dolayı bu sanatçıları da ön plana çıkarmayı istedik. En yeni şarkılarımızı da sunacağız. Bir sözle gülümseyerek renkli renkli stiller sunacağız.

Bir başka enteresan girişime de devam ediyoruz. ‘Bulgar düğün müziğinin klasikleri.19 Mart günü kavalcı Teodosiy Spasov’u davet ettik, klarnetçi Mladen Malakov ve akordeon çalan Petır Ralçev’i. Bu gibi müzisyenlerle çalışmak her zaman büyük mutluluktur. Düğün müziğine gelince bu özel bir janr diyebilirim. Müzisyenlere de çok şeyler kazandırıyor. Unutmayalım ki, büyük müzisyenlerden çoğu düğün ekolünden geçip şimdi dünya sahnelerini fethediyor.

Balkan ritimleri konulu konseri de sabırsızlıkla bekliyorum. Makedonya, Sırbistan, Yunanistan ve Türkiye’den müzisyenler bekliyorum. Bu gibi Balkan etkinliklerin daha sık düzenlenmesi gerektiğine inanıyorum.

Dimitır Hristov sahneye çıktığı ilk yıllarda tambura çalıyordu, enteresan besteler yaratıyordu. Radyo orkestrasının yönetimini üstlenmeden önce bir kaç folklor gruptan geçti, bazılarıyla ‘Bulgara’ ve ‘Diva reka’ ile paralel olarak çalışmaya devam ediyor:

Ben kalpten, içten müzisyenim. Benim etrafımda her şey müzik. Ailem müzisyenlerden oluşur. En sevdiğim şeyi yapıyorum Ve en iyi orkestra ile bunu yapıyorum. Meslektaşlarım olağanüstü usta çalgıcı her şey yapabiliriz birlikte. ‘Bulgara’ Grubu ile yeni albüm kaydettik. ‘Diva reka’ etno müzik sunan grup ile Prag’da, Varşova’da harika konserler verdik. Benim için en ilginç olay Moskova serüveniydi. Aslında ilk kez 2010 yılında solist olarak Rusların ünlü ‘Osipov’ halk orkestrası ile birlikte sahneye çıktım. Ondan sonra bir çok kez davet edildim. İki ünlü orkestra şefi Vladimir Ponökin ve Maksim Evtuşenko ile çalıştım. Ben ‘İgor Moysev’ balesi için müzik besteleyen ilk ve tek Bulgar besteciyim. Benin ‘Sırp dansı’ ve ‘Makedon dansı’ eserlerim bütün dünyada sunuluyor.

Reklamlar