Sakir ARSLANTAŞ

Tarih: 30 Aralık 2016

Konu:  2017 yılının yıldız  falınızı dinlediniz mi?

Önce yeni yılınız kutlu olsun! Hepinize sağlık ve mutluluk getirsin!

Siz bugünden ya da gelecekten haber veren bakıcıya gittiniz mi?

Kahve falını açıldı mı? Ne çıktı? Cevap vermeye bilirsiniz. Kişisel fal, herkesin kendi sırıdır.

Bugünkü gibi hatırlıyorum, “Bloomberg” analiz merkezi, geçen sene, 2016 yılı kılavuzu yayınlamıştı. Açtığı fallarda ikisinde İngilizler Avrupa Birliği’nden ayrılacak, demişti. İsabet oldu. İkincisi de,  Amerikan seçimlerini muhafazakâr bir aday kazanacak demişti. Onu da bildi. Donald Trump tam bir tutucu Cumhuriyetçi.

 

2016’yı peşin okuya bilen, 2017 yılı için de isabetli öngörüde bulunabilir, diye düşündüm ve size “Bloonberg” ten 2017 Yıldız Falı açıyorum. “Bloomberg” öngörüde bulunurken gökyüzüne baktığına inanmıyorum. Henüz olmamış işlerin, hele olup olmayacağı asla belli olmayan birçok şeyin, peşinen söylenebilmesi zordur. Fakat zaman ve olaylar uzam içinde belirli yasallıklarla akıp gittiğine bazı kritik olayları sezinlemek ve üstüne vurmak olasıdır. Bazı merkezlerin bu tahminlerin kitlelerin umutlarını öldürmek, beyin yıkamak, hayal kırmak vb için yapıldığını da biliyorum.

 

Her ihtimale karşı, 2016’da “breksit” gerçekten oldu. Türkiye’de de “zor bir yıl geçirdik.” Yeni yılda  (yıldız falında demek istemiyorum) analitik öngörüde “Bloonbeg” şu olaylar üzerinde duruyor.

 

  • Dünya dijital devrim çağına giriyormuş. Sayısal devrim de deyebiliriz.

Şöyle açmaya çalışayım. FOX TV, “Çalar Saat” programında İsmail Küçükkaya, “Kapalı Çarşı”da 5 gündür elektrik yok ama kuyumcular isyan etmiyor, dedi. Neden etsinler “on leyn” alış veriş tıkır tıkır gidiyor. Bulgaristan’da bile 28–29 Aralık “Yılbaşı On leyn” pazarında 176 milyon leva el değiştirmiş.

 

Sayısal devrimin benzinsiz çalışan motoru, müşterinin ucuz ürün arayan içgüdüsüdür.

İstanbul’da AVM’lerde ya da  “Mall of Sofia” da 20 liraya ya da levaya satılan bir bluz,  düne kadar 5 lira ya da levaya almayanın kafasına vuruluyor, zorla çantasına sokuluyordu. Millet o günleri geri istiyor. El değmeden üretilen malların “Bit Pazarı” fiyatına satılınca canlanma olacağına inanıyor. Bin kişinin yaptığı bir işi bir bilgisayarın yaptığına şaşmıyorsak, fiyatlarda sıfırdan yeni ayarlama beklememiz doğaldır. Artık yeni arabaların kaza testleri bile, bilgisayarda yapıyor. Dün ancak benzinle yürüyen, ama artık elektrikle şarj olacak araçların, yarın su yakarak sürat rekoru kırması bir mucize olacak.

 

Finlandiya Meclisi çalışmadan yaşamak isteyenlere ayda 560 Euro maaş ödeme kararı almış. Bulgaristan’da 2 milyon emekliden 1 milyonu 161 leva (80 Euro) ile 250 leva (125 Euro) arasında aylık gelirle geçiniyor. O İskandinav ülkesinde 560 Euro’yu kabul edenler, toplum işlerine katılmayacakmış. İnsanı sosyal ve siyasi hayattan dışlayan kapitalizmin son hedefi şakıdı. “Ye yat ve bir şeye katışma.” Gel keyfim gel.

 

Biz yazılarımızda “yenilenme”, “dönüşüm”, evrim”, ve “devrim” gibi kavramları kullanırken aklımızdaki karışan bir ortamdı. “Devrilme” sözünde nereye doğru devrildi sorusu gizlidir. Bugün Bulgaristan’da yaşayanlardan daha çoğu “Yasal diktatörlükten” yana olduklarını gizlemiyor. Onlar için diktatörlük çınar gölgesi, aç ağzını yut salkımı…Terörizm vatandaşı korkutmuş gibi… Taban hareketleniyor, tavan çöküyor ya da devriliyor ama korku hep yaşıyor. En sık kullandığımız klişe “Todor Jivkov diktatörlüğü devrildi!” Şimdi ona yanıt bulmuşlar: “Devrildi de ne oldu?”

Siz şimdi, “ekmek elden su gölden” bu işler, bu defa, 560 Euro ile düzelir mi diyorsunuz! Sefaletin boğucu kokusu 560 Euro ile kapsülle sıkıştırıla bilir mi?  Yeni slogan “Ver parayı, gösterme yüzünü!” olacak. İğne ile kuyu kazmayalım. Bazen evdeki hesaplar bir türlü çarşıya uymuyor. Büyük Fransız Devrimi’nin en usta hatibi Maximilien Robespierre, insanlık tarihin en uzun çağı olan feodalizmi gömmeye gönüllü toplarken,  alkış tufanını hep Paris fahişelerinden almış.  Sayısal devrimi en hararetli alkışlayanlar ev hanımları olabilir mi?

Kısa keselim ama şu da var. 1990’da meclise ilk kez ayak basan HÖH lideri A. Doğan Sofya Çevre Yolunda görev yapan fahişelerin sendikal örgütlenmesi için yasa önerisi sunmuştu. Bir bildiği olmalı… Hey gidi dünya hey!

“Bloonberg” ikinci falda “Yatla 2” demiş.

 

Yatla – 2

Yatla Konferansı 4 Şubat 1945 – 11 Şubat 1945 tarihleri arasındaydı. Müttefik devletlerin liderleri SSCB yöneticisi ve SBKP Genel Sekreteri Yosif Stalin, İngiliz Başbakanı Winston Churchill ile Birleşik Amerika Başkanı Franklin D. Rousevelt 3. kez bir araya gelmişti. Konferans konusu Almanya’nın bölünmesi ve Avrupa topraklarının yeniden şekillendirilmesiydi. Avrupa karası ülkelerinin kamp değiştirmesini önleyici bir anlaşmaya varılmıştı. 1945 -1991 yılları arası Soğuk Savaş yaşandı. 1989’da Berlin Duvarı düştü. Almanya birleşti. Sovyet hegemonyasından çıkan ülkeler Batıya geçti.

 

2017 Yıldızlar Falında  “Yalta Antlaşması – 2” var.

Almanya, Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sonra Avrupa’da oluşan yeni durumu koruyamazsa, yeni Başkan Donald Trump’un öğütlerine uymak zorunda kalırken, Doğu Avrupa’nın etki alanlarına bölünmesini kabul edecek, Batı ise Rusya’nın  Ukrayna, Beyaz Rusya ve Suriye üzerindeki egemenliğini onaylarken çok ağır bir karara imza atacaktır.

Moskova yanlısı siyasi partilerin etkinliklerini yoğunlaştırması ise, Bulgaristan, Moldova ve Estonya gibi ülkeler de dahil, küresel siyasi istikrar için tehlike yaratacaktır.

26 yıllık gerilemeden sonra Rusya Putin’in uluslar arası nüfusunu yükseltiyor. Artık yeni Cumhurbaşkanı seçimleri hedeflerini konu etmeye başlıyor.

 

“Bloomberg” Yıldızlar falında üçüncü konu olarak Avrupa krizini açıyor.

Önce sağ milliyetçi Mari Lö Pen’in Fransa’da Cumhurbaşkanı seçimlerini kazanacağını haber veriyor ve adına “freksit” dediği Fransa’nın Avrupa Birliği’nden çıkması için halk oylaması yapılacağını duyuruyor. Fransanın güneyi Araplar tarafından işgal edilmiş durumda, şarap mahzenlerini de Çinliler satın almış, ne olacak, demiyor.

Aynı fal ajansına göre, Başbakan Angela Merkel Almanya’da seçimleri kaybedecek.

İtalya’da ise popülist Bepe Gripo’nun yönettiği “Beş Yıldız” partisi seçim kazanacak ve AB ortak parası Euro yerine İtalyan lirasına dönmeye hazırlıklara başlanacakmış.

İngiltere’de “breksit” kazanı kaynarken, yeni başkanlık seçim zaferini Tereza Mey daha sert bir siyaset çizgisi seçen, başka bir lidere kaptıracaktır.

Komşumuz Yunanistan’da ekonomik bunalım devam ederken, Atina adresli yeni ekonomik yardım paketi görünmüyor. Bunları sıralayan “Bloonberg” hiçbir konuda çözüm yolu göstermiyor.

 

Donald Trump

Aynı öngörü paketinde, Birleşik Amerika’da ciddi ve kapsamlı vergi reformu uygulayacak olan Donald Trump’ın nüfusunun çok yükseleceği haber veriliyor ve şöyle deniyor:

“Trump Birleşik Amerika’nın NATO ve Birleşmiş Milletler üyeliğini donduracak.

Uluslar arası güçlerin parçalanmasından yararlanan DEAŞ  Orta Asya devletlerinde egemen olmaya çalışırken, Afganistan’da duruma tamamen hakim olmaya çalışacaktır.

Dünya Kuzey Kore’nin kendi ürettiği füzelere nükleer başlık takma konusunda da işlerini tamamladığını anladığında, ABD’nin Asya kıtasındaki siyasi etkisi azalacak ve yeni durumda ABD Çin’den askeri yardım istemek zorunda kalacaktır.

Trump, Küba ile ABD arasındaki diplomatik ilişkilerin normalleşmesi sürecini yavaşlatacak, dolayısıyla ada Rus casus örgütlerine kapılarını ardına kadar açmak zorunda kalacaktır.”

 

Son konu da Yakın Doğu ve Petrol

Trump, Yakın Doğu’nun ABD ilgi alanı dışında kaldığı sonucuna varacak.

Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerginlik ise askeri çatışmaların başlamasına sürüklenecektir.

Suudi Arabistan Kralının halefi Prens Muhammet Bin Salman dünyada en fazla enerji hammaddesi üreten ülkenin imkânlarını en uygun bir şekilde kullanma çabaları başarısızlıkla sonuçlanacaktır.

Ormuz geçidinden petrol ve doğal gaz çıkarma imkânsızlaşacak. Petrol fiyatları yükselecek. Arap yarımadasına yatırımlar duracak Suudi – Aramko petrol şirketini satma planları suya düşecektir. Suudi Arabistan parası değer kaybedecektir.

 

“Bloonberg” yıldız falı, FETÖ şefi Feytullah Gülen’ın Türkiye adaletine teslim edilmesi konusunda hiçbir bilgi vermiyor.

Bulgaristan’da Mart 2017’de yapılacak erken genel seçimlerin sonuçlarıyla ilgili de ön bilgi yok.

 

Reklamlar