– Kitap tanıtımının yapıldığı Bulgaristan Bilimler Akademisi (BAN) salonundaki konuklar Türkiye Büyükelçisi Süleyman Gökçe ve diğer konuklar- Doğu-Batı Kitap Yayınevi Sahibi Lüben Kozarev’in konuşması Büyükelçi Süleyman Gökçe’nin konuşması – Bulgaristan Eğitim Bakanı Todor Tanev’in konuşması – Kokteyl ve kitap satışları SOFYA (AA)

– Bulgaristan Bilimler Akademisi’nin (BAN) Tören Salonu’nda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kaleme aldığı “Stratejik Derinlik” adlı kitabının Bulgarca çevirisi okuyuculara tanıtıldı.Doğu-Batı Yayın Evinin baskısını hazırladığı kitabını tanıtımında konuşan Eğitim Bakanı Todor Tanev, Davutoğul’nun eserini analiz ederken, “İşte bu, kaptanların, strateji uzmanların el kitabı. Bizlere devlet adamı olacaksak, cesur olmamızı öğretir” dedi.

Davutoğlu ile iki kez görüştüğünü anımsatan Tanev, “Düşünür ve strateji uzmanı olan meslektaş ve akranımı hep güler yüzlü olarak gördüm, tebessümü ise daima samimidir” diye konuştu.Ahmet Davutoğlu’nun stratejiyi geleceğini mimarisi olarak algıladığına işaret eden Tanev, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşte bu, kaptanların, strateji uzmanların el kitabı. Bizlere, devlet adamı olacaksak cesur olmamızı öğretir. Davutoğlu bizlere geleceğin getireceği güvensizliğini değerlendirerek ondan kendimize olanaklar yaratmamızı öğretir. Stratejisi olmayanlar duygularının esiri kalır. Bir misyonda gerçekçi olabilmemiz için o misyonda ahlak olmalıdır, diye öğretir. Geçmişten gelecek değil, gelecekten şimdiki zamanı yaratmak makbul olduğunu gösterir.

“Bakan Tanev, gündemi ve çalışma temposu yoğun olmasına rağmen, Ahmet Davutoğlu’nun yazacağı, “Stratejik Derinlik” kitabının devamı olabilecek yeni bir eserini sabırsızlıkla beklediğini de paylaştı.

– “Siyaset buyurmayan saf bilim”Doğu-Batı Yayın Evi’nin Sahibi Lüben Kozarev de, kitabın tanıtımının BAN’ salonunda yapılmasının eserin verilen değerine bir takdir olduğunu belirterek, konuklara, “Elinizde siyaset buyurmayan, saf bilim tutuyorsunuz” dedi.

BAN Genel Başkanı Akademisyen Sefan Vodeniçarov da değerli yapıtların tanıtımının ev sahipliğini bir gelenek haline getirmeye çalıştıklarını belirterek, “Bulgar okuyucuları bu kitabın verebileceği mesajlarını artık şahsen alabilecekler. Bulgaristan politikacılarına da uzun vadeli öngörülerine sahip olmalarını dileyelim” dedi.Kitabın Bulgarcaya çevirisine destek veren Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe de “Stratejik Derinlik”in Türkiye’de 100’e yakın baskısı olduğunu, daha önce Yunanca, Sırpça, Arnavutça, Romence, ve İtalyanca olarak yayımlandığını, İngilizce baskısının da çıkmak üzere olduğunu bildirdi.

Büyükelçi Gökçe, sözlerini şunları ekledi: “Türkiye’nin 21. Yüzyılında komşuları ile ve yakın çevresi ile daha yakın çalışarak, ticaretini, ekonomi, siyasi ilişkilerini nasıl daha fazla yoğunlaştırılabileceğini tartışıyor, bir fikir öneriyor. Bu bir tarih kitabı değil, uluslararası ilişkiler ve felsefe kitabıdır.

“Tanıtım törenine salonu dolduran 200’ü aşkın konuğun Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci, eski kral Simeon Sakskoburgotski’nin yanı sıra çok sayıda diplomat, kültür ve bilimadamları da hazır bulundu. Büyükelçi Gökçe, tanıtım dolayısıyla bir resepsiyon düzenledi.

Reklamlar