Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Bulgar mevkidaşı ile bir basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Bulgaristan ilişkilerinin son yıllarda geliştiğini belirterek, “Biz, eşit ve egemen komşu ülkeler olarak Türkiye ve Bulgaristan arasında karşılıklı saygıya dayanan ortak bir uluslararası perspektif geliştirme konusunda güçlü bir iradeye sahibiz” dedi.Davutoğlu, Sofya’da mevkidaşı Kristian Vigenin ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Bulgaristan ile yürütülen ilişkilerin çok ayrıcalıklı olduğunu söyleyerek, iki ülkenin üzerinde çalışması gerek potansiyelleri olduğunu ifade etti.

 

TÜRK YATIRIMLARI BULGARİSTAN’DA ARTIYOR

 

İki ülke arasındaki yatırım potansiyeliyle ilgili olarak Davutoğlu, “Türk yatırımları Bulgaristan’da artıyor. 2 milyar dolar civarında yatırımımız var. Bunu daha da arttırmak konusunda bir kararlılık içerisindeyiz. 3 milyar avroluk bir ticaret hacmimiz var. Bu ticaret hacmi çok kısa bir süre içerisinde 5 milyar hatta 10 milyara çıkabilir. Türkiye olarak Bulgaristan’ın ikinci en önemli ticaret ortağı olmaktan memnunuz. Ancak hala büyük bir potansiyel olduğuna da inanıyoruz. Türkiye ve Bulgaristan arasındaki ticari yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi, özellikle istihdam arttırıcı alanlarda geliştirilmesi her iki taraf için de büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

 

Davutoğlu, “Bu çerçevede kültür ve turizm alanında da önemli bir ortak potansiyelimiz olduğuna inanıyoruz.

 

MURADİYE CAMİSİNE YAPILAN SALDIRI

 

Bulgaristan’da Muradiye Camisine yapılan saldırıyla ilgili üzüntülerini ifade eden Davutoğlu, “Son dönemde özellikle 14 Şubat’ta Filipe’de, söz konusu olan Muradiye Camisine yapılan saldırı gerçekten bizde derin üzüntü uyandırmıştır. Bulgaristan hükümetine, yetkililerine burada bu alınan tedbirler dolayısıyla teşekkürlerimi iletiyorum. Bulgar Parlamentosu’nun yaptığı açıklama ve bu konularda Bulgar yetkililerince bu konunun ele alınış biçimi Türk-Bulgar dostluğu açısından son derece önemlidir. Önemli olan bu tür aşırı akımlar nerede olursa olsun, ister Bulgaristan’da ister Türkiye’de ister dünyanın neresinde olursa olsun bizler bütün insanlık birikimine saygı gösteren ve insanlık birikimini zenginliğimiz olarak gören siyasi liderler için hepimizin bu tür konularda omuz omuza vermemiz gerektiğine inanıyorum. Bu konuda da ortak bir perspektife sahibiz” değerlendirmesini yaptı.

Reklamlar