Bulgaristan‘da soydaş kanaat önderleriyle bir araya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Dilini ve tarihi kimliğini kaybeden bir toplumun yaşaması mümkün değil.” dedi.

Sofya Büyükelçiliği ikametgahında düzenlenen toplantı öncesinde konuşma yapanAhmet Davutoğlu, soydaşlara “Kültürümüzün ana direği olan Türkçenin en iyi şekilde korunması ve yaygınlaştırılması için çaba göstermeniz.” diye konuştu.

Davutoğlu, şöyle devam etti: “Bunun için ne istiyorsanız her şeyi sağlarız. Türkiye‘de okullardaki bazı şeyleri zamana bırakabiliriz ama Rumeli‘de Türkçenin köklü şekilde yaşaması için alınacak tedbirleri geciktirmeyiz. Bu konuda hiçbir şekilde kendinizi yalnız ve mahrum hissetmeyin.”

Başbakan Davutoğlu, buradaki Osmanlı ve Türkiye‘deki Bulgar kütltürel mirasının korunması için üzerlerine düşeni yapacaklarını dile getirdi. Bulgaristan‘daki Türk gençlerine tarih bilinci verilmesini isteyen Davutoğlu, “Dilini ve tarihi kimliğini kaybeden bir toplumun yaşaması mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’la yaptığı görüşmede Başmüftülüğün tescili meselesini de ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, komünist dönemin müftüsü İbrahim Gencev’in müftülükte hak iddia etmesine de tepki gösterdi.

Komünist dönemde 45 yıl iktidarda kalan Todor Hristov Jivkov dönemini hatırlatanAhmet Davutoğlu, “Jivkov döneminden hiçbir şey kalmadı elhamdülillah. Bir Nedim Gencev kaldı; hâlâ uğraşıyoruz.” dedi. Davutoğlu, “Yani nasıl bir şekilde yetiştirilmiş ki, biz problemi çözeriz; o gelir ortalığı karıştırır. Tabii buna karşı soydaşlarımızın başmüftülük etrafında kenetlenmesi lazım. Hiçbir şekilde ihtilafa izin vermeksizin… Bu sizin kurumunuz. Başmüftülük olmazsa burada dini hayat olmaz.” ifadelerini kullandı.

Reklamlar