Sofya’dan bir haber:

Bulgaristan Baş Müftülüğü’nün 2013’te bazı camiler ve vakıf taşınmaz mülklerini

geri almak için açtığı hukuk davaları, birinci dereceli mahkemelerde karara bağlandıktan sonra, bir itiraz üzerine 25 Mart 2014 günü durduruldu.

Durdurulan davalar 29 vakıf malına ilişkindir.

Eski Baş Müftü Nedim Gencev Sofya İstinaf Mahkemesi’nde aynı mülklerde ilgili daha önce bir dava açmıştır. Bu durumda, Vakıf mülklerinin mirasçısı bir tek Suni Hanefi Müslümanlardır iddiasında bulunulan N. Gencev ile Bulgaristan Müslümanları Baş Müftülüğü arasında ortaya çıkan anlaşmazlık aşılana kadar davalar durdurulmuştur.

 

Sofya İstinaf Mahkemesi’nde yapılan yoklamadan, 4 Haziran 2013 tarihinde Sofya Şehir Mahkemesinde, mahkeme heyeti başkanı yargıç Nikolay Markov tarafından Dobriç şehrindeki “Hristo Smirnenski” okulunu ve içinde bulunduğu tapulu araziyi Baş Müftülüğe iade eden karar Hanefi Müslümanlar adına itirazda bulunan Ali Bayraktar’ın dilekçesiyle usulden durdurulmuştur.

İtiraz edilen kararda, Bulgaristan Müslümanları Baş Müftülüğünün ülkede bulunan Müslüman taşınmaz mülklerinin mirasçısı olduğu yazıyor. Baş Müftülük 29 taşınmaz mülkle ilgili davaları bu karara dayanarak açmıştı. Yargı süreci İstinaf Mahkemesinde bir emsal karar çıkana kadar kesindurduruldu.

Sofya İstinaf Mahkemesinde vakıf mallarının iade edilmesi konusunda  devam eden bir dava olup olmadığı konusunda bilgi isteyen Plovdiv (Filibe) İstinaf Mahkemesi, Karlovo “Kurşun Cami” duruşmasını erteledi.

Pazartesi gün Yambol şehrindeki Bezi sten Davasına bakan Burgas  ikinci dereceli İstinaf Mahkemesi kararını yasal süre içinde açıklayacağını bildirse de, erteleme kararı alabilir.

Öte yandan kötü haberler art arda gelmeye devam ediyor.

Baş Müftülük Dobriç şehrinde Müslüman Kabristanlığını, Vratsa şehrindeki Eski Camiyi vs. geri alma davalarını birinci dereceli mahkemelerde kaybetti.

Bu arada, Sofya İstinaf Mahkemesi itirazı görüşülmeye henüz başlamadı. Yargıçlar dosyadan toplu el çektiklerini açıkladılar. Şimdi bu dava dosyası,  Sofya İstinaf Mahkemesi Başkan Yardımcısı ve Ticari Davalar Bölüm Başkanı Stefan Grozdev’in önünde bulunuyor.

 

Görüldüğü üzere bizi birbirimize düşürmeyi düşüren güçler bayram edebilir. Artık etnik ve dinsel “tolerans” yine hakim, camilere taş atılmıyor, namaza duranlar tekmelenmiyor. Camilerin ve tüm vakıf mallarının hepsini onlara versek belki hepten susacaklar. Anti-Müslüman kampanyanın bu defa iyi örgütlenmiş ve çok yönlü sindirme saldırısı olarak gerçekleştiği dikkati çekti.

Reklamlar