Bulgaristan’da istihbarat örgütü Devlet Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (DANS) Başkanlığına, Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) Milletvekili Delyan Peevski’nin atanması tepkilere neden oldu.

dans-delyan-peevskiBugün parlamento’da Delyan Peevski’nin atamasının onaylanmasından sonra ülkenin çeşitli şehirlerinde bu akşam saat 18:30’dan itibaren protesto gösterileri düzenleneceği açıklandı. Facebook üzerinden örgütlenen Peevski’nin atanmasına karşı çıkanlar, ‘Her dönem idarede olan oligarhlara karşı’ olduklarını belirtiyor.
Geçtiğimiz Şubat ayında ülke genelinde başlattıkları protesto dalgası bir önceki hükümetin istifasına yol açan protestocuların temsilcileri ise Bakanlar Kurulu binasının önünde Peevski’ye karşı miting  düzenleyeceklerini açıkladı.
Peevski’nin atamasını yapan Başbakan Plamen Oreşarski, Peevski’nin DANS’ı yönetmek için gerekli tecrübeye sahip olduğunu kaydetti. Oreşarski, tepkiler konusunda ise protestoların varlığı toplumun demokratikleştiğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Peevski’nin partisi HÖH Genel Başkanı Lütvü Mestan ise hükümeti oluşturan siyasi grupların Peevski konusunda Başbakan Plamen Oreşarski’nin atamasını desteklediklerini belirterek, Peevski’nin DANS’ın çalışma şeklini belirleyen yasalara uyacağı konusunda şüphesi olmadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev, Bakanlar Kurulu’na çağrıda bulunarak Deleyan Peevski’nin atamasını tekrar gözden geçirilmesi konusunda israr ettiğini vurguladı.

 

AjansBG

Reklamlar