Ekim’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar epey zaman varsa da bunlarla ilgili siyasi beyanatlar sık sık işitilebilir. İktidardaki GERB Partisi’nin lideri ve ülke başbakanı Boyko Borisov on gün kadar önce ne kendisinin, ne de Parti Başkan yardımcısı Tsvetan Tsvetanov’un devlet başkanlığına adaylık göstermeyeceklerini beyan etti. İki gün önce düzenlenen GERB milli toplantısında Boyko Borisov, kendisinin Balkanları istikrarsızlaştırma planı olduğu değerlendirmesine razılık göstermeyen şimdiki cumhurbaşkanının bu davranışından sonra Parti’nin bir cumhurbaşkanı adayı göstermesinin anlamı olup olmadığı sorusuyla bu konuya yeniden parmak bastı.

Borisov’un açıklamalarından GERB Partisi’nin cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in ikinci görev süresi için adaylığını desteklemeyeceği ve muhtemelen bu göreve partili olmayan bir adayın gösterilmesine yöneleceği anlaşılıyor. Ancak Borisov’un son beyanatından sayılı saatler sonra yardımcısı Tsvetanov, GERB Partisi’nin cumhurbaşkanlığı adayı olacağını duyurdu. İktidardaki partinin bu iki en sorumlu figürünün bu açıklamaları, konunun güncel olduğunu ama şimdiki aşamada tartışmalara açık olduğunu gösteriyor. Konuyla ilgili karar en erken Haziran’da bekleniyor ve o zamana kadarki tüm beyanatlar daha çok bir zemin yoklaması niteliğinde olacak.

GERB’in koalisyon ortağı olan sağcı Reformcu Blok’ta da aynı süreç izlenebilir. Bu Blok’a katılan ‘Yurttaşlar İçin Bulgaristan’ın başkanı Meglena Kuneva, reformcuların ortak bir cumhurbaşkanı adaylığının olacağını vurgulayarak, olası aday olarak Reformcu Blok’un parlamento grubu başkan yardımcısı Nayden Zelenogorski’yi lanse etti. Ancak Blok formasyonlarından ‘Güçlü Bulgaristan için Demokratlar’ Partisi’nin hem Blok’un üyesi, hem de muhalefet olması durumundan hareketle reformcuların ortak cumhurbaşkanlığı adaylıkları olacağı kuşkuludur. Reformcular, olası adaylıklarının yaz sonunda beklenebileceğini ve mümkün olması için bir parti liderinin olmaması gerektiği görüşündeler.

BSP’nin eski lideri ve eski Cumhurbaşkanı olan ABV Partisi’nin lideri Georgi Pırvanov, milliyetçi VMRO Partisi’nin kongresinde konuşurken, ülkedeki yurtsever güçlerin birleşme zamanının geldiğini belirterek, ‘otentik, aydın ve modern milliyetçilik ve yurtseverlik’ fikirlerini telkin eden bir cumhurbaşkanı adayının gösterilmesine çağrıda bulundu. Pırvanov Ocak ayında, ABV’nin, şimdiki cumhurbaşkanının izlediği politikanın kesin alternatifi olacağını vurgulayarak, olası konsensüslü bir adaylığın gösterilmesi için kapsamlı danışmalara hazırlandığını söyledi. Yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sol ve sağ güçler arasında yeniden boy ölçüşürlmesinin iyi olmayacağını belirten Pırvanov’un söylediklerinden, ortada yer alan siyasi güçlerin konsensüslü bir adaylığını göz önünde bulundurduğu belli oluyor.

Ancak HÖH’ün bölünmesi ve bu hareketten muhaliflerle DOST partisinin oluşturulması göz önüne alınarak, ortada şimdi mevcut gerçekliklerin çok karmaşık olduğu anlaşılıyor. HÖH yıllardır Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sağ ve sol güçler arasında dengeleyici rolde bulunur, sonunda terazi kefesine ağırlık koyarak bunlardan birinin yararına hareket ederdi. Şimdi bunun baş göstermemesi mümkündür çünkü HÖH’nin şimdiye kadarki seçmen sayısının muhtemelen dörtte birini kontrol eden  DOST Partisi’nin alacağı oyların bunu engellemesi olasılıdır.

Reklamlar