Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Pazar günü yapılan genel seçimlerin ardından barajı aşan partilerin liderleri ile görüştü. Rosen Plevneliev, 42. hükümetin en hızlı şekilde kurulması için çaba gösterdiğini aktardı. cumh bgPlevneliev, parlamentonun açılış tarihini belirlemek için konsensüs aradığını ve meclise giren 4 parti temsilcilerini de dinlemek istediğini vurguladı. Cumhurbaşkanı, ay sonuna kadar ilk oturumun yapılması yönünde görüş bildirdi.

Seçimlerden birinci çıkan GERB Başkanı Boyko Borisov, Bulgaristan için en kötü koalisyon seçeneğinin Bulgar Sosyalist Partisi (BSP), Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ve Ataka arasında olacağını belirtti. Bu durumda sandıktan çıkmasına rağmen Borisov koalisyonun dışında bırakılacak.

Birkaç gün içinde Anayasa Mahkemesi’ne seçimlerin iptali için itiraz dilekçesi sunacakların belirten Borisov, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in parlamentoyu çağırma tarihini beklediklerini ifade etti.

BSP Başkanı Sergey Stanişev, birinci gelen partinin seçimlerin iptalini istemesi görülmemiş bir şey olduğunu belirterek, GERB’in bu şekilde ülkeyi kaosa sürüklediğini iddia etti. Teknokratlardan oluşan ve parlamentoya dahil olmayan partilerin de desteği ile bir hükümet kurulması üzerinde görüşmelerin devam ettiğini belirten Stanişev, “Ben hiçbir kurumun seçim iptal itirazı konusunda GERB’e yardımcı olacağını sanmıyorum çünkü bu Bulgaristan vatandaşlarına ve seçmenlerine karşı bir saygısızlık olacaktır.” dedi.

HÖH Başkanı Lütvi Mestan, parlamentonun 21 Mayıs’ta çalışmaya başlamasını teklif ettiklerini belirtti. Meclis başkanlığı için aday göstermeyeceklerini vurgulayan Mestan, Ataka’nın da aday göstermemesi gerektiğini aktardı. Mestan, halkın çoğunluğunun GERB modelini istemediğini dile getirirken, seçmenlerin bu modele bir alternatif de gösteremediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Plevneliev’in bugün basın toplantısı düzenlemesi ve parlamentonun çağrılmasıyla ilgili bilgi vermesi bekleniyor.

Reklamlar