iki-savaşçı-001
Mektupta Kırcaali İli nüfusunun üçte ikisinin Müslüman dinine mensup olmasına rağmen ailelerin bilgisi olmadan kreşlerde çocuklara domuz eti yedirildiği belirtiliyor.
İsmi geçen iki vatandaş, daha önce Bulgaristan Başmüftülüğü’ne ve Başsavcılığı’na konuyla ilgili mektup yazmıştı, ancak Müftülükten yanıt gelmemişti, Bakanlar Kurulu’ndan ise şu yanıt gelmişti:
Bulgaristan lâik bir devlettir. Belediye ve devlet eğitim kurumlarında ve hastahanelerde  çocukların annelerinin babalarının dinine göre değil, çocukların kalori ihtiyaçlarına uygun olarak beslenilir.
Cevdet Mustafa ile Mehmet Tevfik kreşlerde Müslüman çocuklara 2 yaşından itibaren domuz ürünleri içeren yemekler yedirilmesinden şikâyet ediyor.
Bulgaristan hükümetinin, vatandaşların dinini umursamadığı da vurgulanıyor.
Bulgaristan dışında her ülkede ailelerin, çocuklarını kendi dinlerine göre eğitme hakkına sahip olduğu belirtiliyor ve şu ifadelere yer veriliyor:
Domuz eti yememe kuralı zorunludur. Biz de çocuklarımıza böyle öğretiyoruz. Bulgar hükümeti, domuz etinin daha kalorili ve besleyici olduğunu düşünüyor diye biz de bu kuralı değiştiremeyiz. Fakat Bulgar okullarında veya çocuk kreşlerinde çocuklarımıza 3 veya 5 yaşından itibaren domuz eti sunulduğunda ben ve eşim, çocuklarımızı dinimize göre eğitme ve çocuklarımızın beslenme rejimini belirleme hakkı gibi sıradan insanî hakkımızı kaybetmiş oluyoruz.
Kanada’nın farklı dinden ve kültürden gelen toplulukların hakkını koruma konusunda örnek bir ülke olduğu ve farklı kültürlerden gelen halkların huzur içinde yaşadığı ifade ediliyor.
Mektupta şu ifadelere de yer veriliyor:
Sayın Büyükelçi, Eski Zağra İdare Mahkemesi’nin 7 Mayıs 2015 tarihli 287 / 2013 No’lu davasında da görüldüğü üzere hapishane mahkûmlarının liberal Müslüman ailelerinden daha fazla hakka sahip olduğu bir ülkede yaşamak istemiyoruz.
Aydın Osman  T HABER
Reklamlar