Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, “Hollanda’nın Venlo kentinde yapımı süren Tevhid Camii’ne İslam’a hakaret içeren, ırkçı pankart asılmasını kınıyorum. Sofya’daki 523 yıllık Koca Mahmut Paşa Camii’nin bahçesine bar açılması, Atina’daki Fethiye Camii’nde ibadet yasağı aynı ön yargıların tezahürüdür” dedi.

Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, Hollanda'daki Cami Saldırısını KınadıBaşbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden yaptığı paylaşım ile Hollanda’da aşırı sağcı bir grubun, Venlo kentinde yapımı süren Tevhid Camii’nin çatısı ve minaresine İslamofobik, ırkçı ifadelerin bulunduğu pankart asmasını kınadı. Çavuşoğlu, paylaşımında, “Hollanda’nın Venlo kentinde yapımı süren Tevhid Camii’ne İslam’a hakaret içeren, ırkçı pankart asılmasını kınıyorum. Sofya’daki 523 yıllık Koca Mahmut Paşa Camii’nin bahçesine bar açılması, Atina’daki Fethiye Camii’nde ibadet yasağı aynı ön yargıların tezahürüdür. Tarihi eserler dünyanın ve insanlığın ortak mirasıdır. İbadethaneler din, inanç ve vicdan hürriyetinin abidesidir. Bu abideyi yıkmak, ortak mirasımızı talan etmek isteyenler bilsinler ki; nefret ve ayrımcılıktan hiçbir fayda sağlayamazlar” ifadelerini kullandı.

“İslamofobi içeren her adım en hafif ifadeyle insanlık suçudur”

İslam’ın “silm” kökünden ve barış anlamına geldiğini hatırlatmak istediğini belirten Çavuşoğlu, İslamofobi içeren her adımın en hafif ifadeyle insanlık suçu olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, insanlık suçlarına karşı ittifak edemeyen medeniyetlerin korku ve kutuplaşmanın basit birer aracı olmaktan öteye geçemeyeceğini ifade ederek şunları kaydetti:

“Bu düşmanca anlayış karşısında sessiz kalanlara, Filistin’in Beytüllahim kentinde bulunan ve Hristiyanlarca Hz. İsa’nın doğduğuna inanılan Doğuş Kilisesi’ni hatırlatırım. Anahtarı 150 yıl Müslümanlara emanet edilmiş bu kilise, tarihte ecdadımız tarafından korunduğu gibi, günümüzde de TİKA’nın katkı sağladığı fonla restore edilmektedir. Yine, Lübnan’da Aydamon Köyü’ndeki Saint Georges Ortodoks Kilisesi’ni TİKA eliyle 2015’te yeniledik. Geçtiğimiz günlerde TİKA’nın koordinasyonunda THY, AA ve TRT iş birliğinde Senegal’e giden gönüllü elçilerimiz, cüzzamlılar köyünde okul, cami ve kiliseyi boyayarak tüm dünyaya insanlık dersi vermişlerdir. Sayıları gün geçtikçe artan bu emekleri heba etmeyelim, gelin el birliği, gönül birliği yapalım. Kin ve nefretin güzel bir dünya kurmamıza mani olmasına izin vermeyelim. Biz Türkiye olarak diğer dinlere saygı açısından örnek olan bu projeleri sürdürmekte kararlıyız. Özellikle Avrupa’daki hükümetleri de, tüm insanlığa hizmet etmeye dönük bu çalışmalarda yanımızda görmek istiyoruz.”

Reklamlar