Adana’nın merkez Yüreğir ilçesine bağlı Köprülü Mahallesi’ndeki Yeşil Camii, botanik bahçesini andırıyor.

Adana’nın merkez Yüreğir ilçesine bağlı Köprülü Mahallesi’ndeki Yeşil Camii, botanik bahçesini andırıyor. 1930’da inşa edildikten 16 yıl sonra genişletilen camide önemli bir kısmı çiçeklerden oluşan yaklaşık 50 çeşit bitki mevcut. Çoğunluğu 1900’lü senelerde Bulgaristan ve Yunanistan’dan göç eden Türk soydaşların yerleştiği semtteki caminin kubbesi ve minaresi sarmaşıklarla ‘yeşille’ kaplanmış halde. Yaz–kış yeşilliği ve çevre düzenlemesiyle yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken Yeşil Camii’nde gelin duvağı, begonya, devetabanı, aslanpençesi, kasımpatı, kolonya, borazan, parlak mustafa, paşaçadırı, reyhan, Japon gülü, kadife, Yılbaşı çiçeği, kuşkonmaz, portakal, mandalina, dut, çam ağacı gibi çok sayıda bitki, görenlere ve ibadet için mabede gelen insanlara huzur veriyor.

Köprülü Mahallesi Yeşil Camii Koruma Derneği Başkanı Muzaffer Yeldan, çocukluk dönemine denk gelen caminin yapımına Mustafa Kemal Atatürk ve Adana‘sının önemli şahsiyetlerinden Bosnalı Salih Efendi’nin de gönderdikleri tahta ve çinkolarla katkıda bulunduklarını söyledi. İlk aşamada çinkodan inşa edilen mabedin 1963’te mahalle sakinlerince geliştirildiğini kaydeden Yeldan, minarenin ise sanayici Sabuncu ailesinin desteğiyle bitirildiğini kaydetti. Camiyi güzelleştiren sarmaşıkların binaya zarar vermediğini belirten Yeldan, “Sarmaşığımız kışın yapraklarını döküyor. Yağmurlu havalarda nemi çekmemiş oluyor. Elektrik İşletmesi’nden emekliyim. Günümüzün önemli bir kısmını burada geçiriyorum. Cami alanın bir bölümünde farklı türdeki çiçekleri yetiştirip, bahçeye dikiyoruz. Bir yerde değişik bir çiçek gördüğümüzde bir örneğini alıp buraya getiriyoruz. Yoğun ilgiyle cami çevresi renk renk çiçeklerle adete bir botanik bahçesine döndü. Caminin güzelleşmesi için elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.

Ünü Bosna’ya kadar Yeşil Camii’yi görmeye bu ülkeden, Çukurova Üniversitesi’nden öğrencilerin ziyarete geldiğini hatırlatan Muzaffer Yeldan, eskiden otobüslerle hacca giden Boşnakların mutlaka buraya da uğradıklarını ifade etti. Yeldan, şöyle devam etti: “Görenler ‘televizyondan gördüğümüzden daha güzelmiş’ diyor. Her zaman burada Türk bayrağı dalgalanıyor. Camimizde ayrıca Peygamber Efendimiz (sav)’in sakalı şerifi bir sanduka içerisinde özenle muhafaza ediliyor. 1950’li yıllarda bir yüzaı tarafından Mersin’den getirilen sakal-ı şerif dini bayramlarda inananlara açılıyor.”

Dernek Başkanı Yeldan, yaklaşık bin 500 metrekarelik alanda kurulu cami ve bahçesinin temizlik, sulama, budama, ilaçlama ve dikim işlerine mahalle sakinleri yardım ettiğini sözlerine ekledi.

Reklamlar