Bursa’da, daha önce 6 ay olan yabancı araçların kalma süreleri ve kullanım şartlarının 2 yıla çıkmasıyla, bu araçlar Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca mercek altına alındı.

 

Bulgaristan‘dan göç edenlerin yoğun olarak yaşadığı Bursa‘da, daha önce 6 ay olan yabancı araçların kalma süreleri ve kullanım şartlarının 2 yıla çıkmasıyla, bu araçlarGümrük ve Ticaret Bakanlığı‘nca mercek altına alındı. Gümrük kapılarından kayıtların incelenmesi sonucu ülke genelindeki operasyonda Bursa‘da yasal olmayan yollarla ticareti yapılan 30 adet yabancı plakalı araca mahkeme kararıyla el konuldu.

Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan gibi ülkelerin vatandaşları üzerinden yüzde 50-60 düşük fiyata Türkiye‘deki müşterilere vekaletle satılan ve ciddi boyutlarda kayıtdışı pazar oluşturan yabancı plakalı lüks araçlara, idari ve cezai yaptırımlar uygulanmaya başlandı. Kanunlara aykırı şekilde ülke içinde bırakıldıkları, yasak olmasına rağmen hak sahibi olmayan vatandaşlar tarafından kullanıldıkları, hak sahibi olmayan kişilere kiralandıkları, modifiye edilerek satıldıkları ve usulsüz olarak ülke içinde kullanıldıkları anlaşılan araçlar, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat ekipleri ile diğer güvenlik birimleri ekiplerince takibe alındı.

Turistik kolaylıklardan faydalanmak suretiyle geçici ithal edilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarına yönelik inceleme ve araştırma başlatan Gümrük Muhafaza ekipleri, bu kapsamda ülke içinde muafiyet hakkı bulunmayan kişilerce kullanılan ve vergileri ödenmeden, iç piyasada yasal olmayan yollarla ticarete konu edilen 1 adet Mercedes 4×4 cip, 1 adet Ford Mustang, 1 adet X5 BMW cip, 4 adetAudi, 8 adet Mercedes ve 15 adet BMW marka 28 adedi Bulgar plakalı, 2 adedi ise Gürcü plakalı olmak üzere 30 adet lüks araca savcılık talimatı ve mahkeme kararları ile el koydu. El konulan araçlardan Bulgar plakalı olanların 3 milyon 675 bin TL, Gürcü plakalı olanların 325 bin TL değerinde olmak üzere toplam 4 milyon TL değerinde oldukları belirlendi.

Olaylarla ilgili olarak 65 kişi hakkında ‘kaçakçılıkla mücadele ve Türk Ceza Kanunları’na muhalefetten’ Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

Yol açtığı vergi kaybının yanı sıra MOBESE, OGS ve HGS’de takibi yapılamayan araçların asayiş ve terör olaylarında kullanılabileceği olasılığı nedeniyle polis ve gümrük ekiplerinin bu tür araçlarla ilgili takibinin devam ettiği bildirildi.

YASA 14 EKİM’DE DEĞİŞTİ

Bu arada, yabancı araçların Türkiye‘de kalma süreleri 14 Ekim’de bakanlar kurulukararıyla 6 aydan 2 yıla çıkarıldı. Kararın ardından ilgili mevzuatın Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlandığı ve en kısa sürede yayımlanacağı belirtildi. Bu mevzuatta araçların getirilme şartları ile ilgili detaylar yer alacak. Ancak, bu tür araçların Türkiyeiçinde getirenin dışında kullanılmaması, kiralanmaması ve modifiye edilmemesi zorunluluğu bulunuyor

Reklamlar