suriyeli-tambi-1-yilda-5-birincilik-elde-etti-1038918h

Türk vatandaşı oldu uluslararası yarışmalarda 1 yılda 5 birincilik elde etti

Edip TEKİN / BURSA, (DHA) ?

SURİYE‘deki iç savaştan kaçıp Bursa‘ya gelen ve ‘müzik dehası’ olduğu ortaya çıkan 17 yaşındaki Tambi Cimuk, 1 yılda katıldığı uluslararası 7 yarışmanın 5’inde birinci oldu. Genç müzisyenin şimdiki hedefi geçen yıl katıldığı ve 5’inci olduğu Rusya‘nın St. PetersburgUluslararası Müzik Yarışması’nda bu yıl birinci olmak.

Suriye‘nin başkenti Şam‘da yaşayan Tambi Asaad, 3 yıl önce ülkesindeki savaştan kaçarak 4 kişilik ailesiyle birlikte Bursa‘ya geldi. Türkiye‘ye Suriye pasaportuyla giriş yapan Tambi, uluslararası müzik yarışmalarına katılmak istedi ancak pasaport engeliyle karşılaştı. Bunun üzerine devreye giren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tambi’nin Türk vatandaşlığına alınmasını istedi. Gece yarısı Türk vatandaşlığına geçirilen Tambi ‘Cimuk’ soyadını alarak geçtiğimiz yıl Aralık ayında yapılan St Petersburg 2014 Samaria İliça Savşinski 6’ncı Uluslararası Müzik yarışmasına katıldı ve 5’inci oldu.

7 YARIŞMADA BİRİNCİLİK

Bir yıl içinde ABD, Rusya, Bulgaristan, İspanya, İsveç ve Almanya‘daki yarışmalara katıldığını söyleyen Tambi, toplam 7 yarışmanın 5’inde birincilik, bir ikincilik ve bir de beşincilik aldığını belirterek, öğretmeni ve ailesinin desteğiyle kendisinin çok şey kazandığını söyledi. Tambi Cimuk,’Bu yarışmalarda müzisyenlerle tanıştım. Benim için gurur vericiydi. Umarım ilerde daha iyi ve zor yarışmalara katılarak birincilik elde edeceğim. Ülkemi tanıtmak için yarışmalara katılmak benim için önemli’ şeklinde konuştu.

Tambi’nin 3 yıl önce Bursa‘ya geldiğinde kendisini ziyaret ettiğini hatırlatan Tambi’nin direktörü Rüstem Avcı, Tambi’deki yeteneği 2 ay sonra keşfettiklerini söyledi. Tambi’nin Türk vatandaşlığına geçiş serüveninin anlatan Avcı, ’40 günlük yoğun çalışma sonrasındaCumhurbaşkanı imzası ile gece yarısı devlet kurumları açılarak Tambi Türk vatandaşlığına geçirildi ve St. Petersburg‘daki yarışmaya katıldı ve burada 5’incilik elde etti. Aradan 1 yıl geçti. Bu yıl İsveç, Almanya, ispanya ve Bulgaristan‘dan çok iyi derece elde ettik. Ama bu yıl bizim için St. Petersburg‘daki yarışma çok önemli. Çünkü geçen yıl yol yorgunluğu ile gittiğimiz yarışmadan istediğimiz dereceyi elde edemedik. Şimdi 5-10 Ocak’ta o yarışmanın rövanşıymış gibi düşündüğümüz yarışmaya yeniden katılacağız. Çok zor yarışma ama ilk 3’e girmeyi hedefliyoruz’ dedi.

CUMHURBAŞKANI‘NDAN PİYANO BEKLİYORLAR

Tambi için Cumhurbaşkanlığı’nın kendilerine piyano sözü verildiğini hatırlatan Avcı, ‘Şu anda gündem yoğunluğundan dolayı piyanoyu alamadık. O piyano bize ulaşırsa daha verimli işler yapacağız. Çünkü uluslararası yarışmalarda kullanılan piyanolar ile bizim kullandığımız piyanolar denk piyanolar değil. Diğer yarışmacılar 15 yıllık eğitim almışlar ve 400 bin liralık piyanolar çalıyorlar. Biz o kadarını istemiyoruz ama eli yüzü düzgün bir piyano olursa seviniriz. 2016 Ocak ayında Gürcistan‘da bir yarışma var, New York‘ta bir yarışma var ona katılacağız. Coğrafyamız sürekli şiddetle anılıyor. Ama barışı da en iyi izah eden sanattır. Bu konuda çok hassastır sanat. Savaşa karşı duran bir anlayıştır sanat. Tambi bizim için barış elçisi olacak’ şeklinde konuştu.

Reklamlar