burgaz-patlamasi-yeniden-canlandirildiBulgaristan makamları geçen sene Burgaz’da düzenlenen bombalı saldırıyı yeniden canlandırdı. Yetkililer, bombacının patlamayı bagajda mı yoksa otobüsün önünde mi patlattığı sorusunun cevabını bulmak için bir tatbikat yaptı. Soruşturmaya yardımcı olacak bilgileri elde etmek için yapılan patlama, İhtiman şehri yakınlarında geniş güvenlik önlemleri alınarak gerçekleştirildi.

Bu amaç için hurdaya gidecek iki otobüs alındı ve Burgaz Havaalanı otoparkındaki aynı açıyla yan yana yerleştirildi. Bagajlar konuldu ve suikastçı ile diğer 10 yolcuyu temsil eden manken kuklalar hazırlandı. Hava şartları ve rüzgarın yönü ve şiddetinin de saldırı günündeki şartlarla yakın olmasına özen gösterildi.

Canlandırma sonrası kuklanın parçaları metrelerce öteye uçtuğu görüldü. İtfaiye görevlileri ise patlamadan 2 dakika sonra olay yerinde müdahalede bulundu. Patlama anı yüksek hassasiyete sahip kameralar tarafından kaydedildi.

Tatbikat alanında açıklama yapan Ulusal Soruşturma Servisi Müdürü Botko Naydenov, canlandırmanın başarılı geçtiğini ve patlamayla alakalı tahminlerinin doğru çıktığını aktardı.

Naydenov, “İki ayrı patlama düşünülüyordu, fakat birinci bombanın patlatılmasından sonra bizim açımızdan yeterli bir sonuç teşkil etttiğini gördük ve bu yüzden ikinci patlamayı tetiklemekten vazgeçtik.” dedi. Senaryonun gerçek saldırıya çok yakın gerçekleştirdiğini kaydeden Naydenov, fırlayan kukla bombacının kafası ile suikastçının kafatasının bulunduğu yer arasında 40 santimetrelik bir fark oluştuğunu ifade etti.

Geçen yıl Burgaz’da meydana gelen patlamada 5 İsrailli turist ve Bulgaristan vatandaşı Müslüman otobüs şoförü hayatını kaybetmişti. Saldırının arkasında Hizbullah’ın olabileceğini tahmin eden yetkililer, araştırmaların devam ettiğini belirtti.

Reklamlar