Türk Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Edirne Valiliği tarafından düzenlenen 3. Dünya Türk Forumu tarih ve kültür şehri olan Edirne’de, Ekmekçizade Ahmetpaşa Kervansaray’da tüm Türk Dünyası katılımcıları ile gerçekleştirildi.

TASAM Başkanı sn.Süleyman Şensoy foruma 60 ülkeden 340 delegenin katıldığını ve çeşitli sebeplerden 50 ye yakın delegenin gelemediğini ifade etti. Forum un ana temasını: 1)Türk Cumhuriyetleri,Kültür diplomasisi ,turizm, 2)Türk -Ermeni ilişkileri,kamu diplomasisi,fırsatlar ve riskler oluşturdu. Değerli hocam Prof.Dr.Nevzat Yalçıntaş ın “BİZİ AYAKTA TUTAN DİLİMİZ VE DİNİMİZDİR ” SÖZLERİ, BULTÜRK Yönetim Kurulu Üyesi olarak Bulgaristan’da yaşayan Türklerin sorunlarını yansıtmama ışık tutmuştur.. Bulgaristan’da Türkçe eğitim müfredatında “seçmeli” ders olarak yer almasına rağmen,aileler tarafından talep olmadığından, okutulmamaktadır. Totaliter rejim baskı hissinden hala kurtulamayan Bulgaristan Türkleri Milli Eğitim Bakanlığına öğrencilerin Türkçe eğitim görmesi için dilekçe vermemektedirler.

Bu konuda sözde Türkleri temsil eden siyasi parti hak ve özgürlükler in desteği gerektiğini ifade ettim. Dinimize gelince, din kişinin, bireyin özgür iradesince olmalıdır.

Ancak Bulgaristanda yaşayan müslüman pomaklara kıyasla , türkler dini konularda daha uzaklar ve isim değiştirme sürecinde pomaklar, dini konularda çok daha duyarlılar, direndiler hatta kayıp verdiler.

1972 gönüllü göçünden sonra türkler tarafından, Türkiye tarafından destek görmeyen pomak halkının o dönemde çoğu hristiyan nufusuna geçmiştir. Bulgaristanda yaşayan tüm türklerin ayakta kalabilmeleri için diline ve dinine sahip çıkmaları gerekmektedir. Aksi takdirde 1989 sürecini anmamızın bir anlamı kalmayacaktır, zira yakın bir gelecekte, gönüllü asimilasyon gerçekleştirmiş olacaklardır.

Konu katılımcılar ve T.C.Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkan Yrd. Sn.Gürsel Dönmez tarafından ilgiyle karşılandı.

 

BULTÜRK Derneği

Reklamlar