Gallup International Ajansı tarafından 3 ve 4 Nisan’da yetişkin olan 801 Bulgaristan vatandaşının katılımıyla hızlı bir şekilde yapılan güncel konulardaki anket çalışmasının sonuçlarının ikinci kısmı, Bulgarların büyük bir kısmının gerçek anlamda dünya savaşı çıkma tehlikesi olduğunu düşündüklerini gösteriyor. Bulgarların yarısından fazlası, gerçek bir küresel askeri çatışma çıkması tehlikesi olduğuna inanıyor.

Anketin katılımcılarının yüzde 53’ü, küresel bir savaş tehlikesi olduğunu düşündüklerini belirtti. Bu oran, Bulgaristan’da sürekli olarak yaşayan yaklaşık 5,5 milyon kişiden yaklaşık 2, 9 milyon yetişkin vatandaşı temsil ediyor.

Katılımcıların toplam yüzde 34’ü, önümüzdeki birkaç yıl içinde büyük olasılıkla (% 28) veya büyük ihtimalle (% 6) küresel nükleer kuvvetlerinden birinin gerçekten nükleer silah kullanacağını düşünüyor.

Ancak ankete katılan vatandaşların çoğu nükleer bir çatışma beklemiyor. Toplamda yüzde 63’lük bir kesim bunun olası olmadığını ve hatta hariç tutulduğunu söylüyor. Geri kalan katılımcılar tereddüt içindedirler.

Bulgarların çoğuna göre Başbakan Boyko Borisov, diplomasi oyununu başarılı bir şekilde yürütüyor. Yurttaşlarımızın yüzde 62’sine göre Başbakan, iyi bir dış politika yürütmektedir.

Onların görüşüne göre, Başbakan AB Konseyi Başkanlığı ve diplomasi gibi dış politika faaliyetlerini iyi bir şekilde gerçekleştiriyor.

Ankete katılanların yüzde 30’u karşı görüşte olduklarını söylüyorlar ve Borisov’un başarılı bir dış politikaya yürüttüğünü düşünmüyorlar. Katılımcıların geri kalanı bir cevap vermekte tereddüt ediyor.

Gallup International, Bulgarların dengeli bir dış politika tercih ettiği sonucuna vardığını açıkladı.

Katılımcıların Bulgaristan’ın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmelere karşı tutumları oldukça olumludur. Ankete katılanların yüzde 62’si müzakerenin gerekli olduğuna katılıyor, yüzde 33’ü ise Erdoğan ile yapılan görüşmelerin gereksiz olduğunu düşünüyor.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar