Ana muhalefet partisi Bulgaristan Sosyalist Partisinin (BSP), hükümet hakkındaki gensoru önergesini tek başına vermesinden sonra Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), BSP’ye yönelik eleştirilerde bulunarak, geçmişte kurdukları hükümetleri başarısız olarak niteledi.

Bu gensoru önergesi, Boyko Borisov’un kurduğu üçüncü hükümeti hakkında verilen ilk önergedir. Önerge, Bulgaristan’ın Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığı önceliklerini tanıttığı Brüksel’de bulunduğu sırada verildi. BSP, hükümet hakkında gensoru önergesini yolsuzlukla mücadelede başarısız olduğu gerekçesiyle verdi.

NOVA TV’ye konuşan HÖH Genel Başkan Yardımcısı Yordan Tsonev,”HÖH ve BSP arasında çok fazla farklılık var. Bizim partilerimiz farklı bir siyasi profile sahip” dedi. Tsonev, farklılıkların tartışılmaz bir gerçek olduğunu söyledi.

Tsonev’in ifadesine göre BSP ve HÖH arasındaki temel farklılık şu ki, HÖH’lüler Bulgaristan’ın yeni bir yönetim şekline ihtiyaç duyduğunu düşünüyor.

Milletvekili, HÖH Onursal Başkanı Ahmet Doğan’ın Noel ve Yılbaşı dolayısıyla yapılan kutlama etkinliğinde partinin eliti önünde yaptığı konuşmasında gensoru hakkındaki sözlerinin yanlış anlaşıldığını izah etti. O zaman Doğan, şimdiki hükümet düşürülürse, devleti yönetmeye hazır bir siyasi gücün olmadığını söyledi.

Tsonev, O zaman Ahmed Doğan, (Ki biz de buna katılıyoruz) devletin yeni yönetim şekline ihtiyaç duyduğunu söyledi. HÖH, “Sen kalk, ben oturayım” mantığı ile hareket etmeyecek” diye belirtti.

HÖH Genel Başkan Yardımcısı’nın ifadesine göre kökten yeni bir yönetim seçeneği hazırlamadan Bulgaristan vatandaşlarına başka icracılarla aynı siyasi menüyü sunmaya hiç gerek yok.

Tsonev, “Son 10 yılda Bulgaristan’ın her alanda ciddi reformlara ihtiyacı var. Tüm partiler bunu tespit ediyor, ama hiç biri bu reformları yapmıyor. Birkaç hükümet bu reformları gerçekleştirmekte başarısız oldu” diye sözlerine ekledi.

Tsonev, programları uyuşmayan iki parti birleştiğinde ciddi reformlar konusunda başarılı olamadıklarını izah etti.

Milletvekili, “GERB ve milliyetçilerin programları yüzde 50 uyuşmuyor. Bizim ve BSP’nin programı da aynı derecede farklıdır. Bizim ne bütçe, ne vergiler, ne de sağlık sistemi reformuna ilişkin vizyonumuz aynı değil. Bizim devleti BSP ile birlikte yönettiğimiz dönemler oldu. Ancak madem ki, sistemleri reformize edemedik, bu hükümetler büyük ölçüde başarısızdı” diye kaydetti.

Ancak Tsonev, en azından milliyetçilerin yer almasından ve başka nedenlerden dolayı HÖH’ün kesinlikle mevcut hükümete karşı bir muhalefet partisi olduğunu belirtti.

Tsonev, “Muhalefetin birleşmesine gerek yok. İktidardaki partiler birlik olmalıdır. BSP’nin gensoru önergesi vermesi ve başka gerekçelerle bu önergeyi desteklememizin önemi yok. Bu hükümetin hatalarının söylenmesi ve mümkünse düzeltilmesi önemlidir” dedi.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar