“Bulgaristan’ın simgesi binalar” yarışmasına ülke çapından 12 bina katılyıor. Geçmişin izini süren ve restore edilen en güzel binalar, kültürel ve tarihi mirası günümüze taşıyor.

Velilo Tırnovo'da Hacı Nikoli hanı.Fotoğraf:cms2.hanhadjinikoli.com

Velilo Tırnovo’da Hacı Nikoli hanı.Fotoğraf:cms2.hanhadjinikoli.com

 

Gabrovo,Veliko Tırnovo, Belçin köyü, Plovdiv, Sofya ve başka yerlerden yapılar ve tarihi kültürel anıtlar “Bulgaristan’ın amblemi” haline gelmeye aday. emblematichnitesgradi.com sitesine herkes kendi oylamasını yapıyor ve simgesel binaları seçiyor. Alfa Bank Bulgaristan proje koordinatörü Sevdalina Vasileva “Bu binalardan her birisi bize hikayesini ve güzelliğini anlatıyor. Bu girişime ilgi çok büyük oldu. Tryavna’da ülkenin ilk okul binası, mimar Kolyu Fiçeto tarafından 1858 yılında kurulan Veliko Tırnovo’da Hacı Nikoli Hanı, Belçin köyü yakınındaki Ortaçağ Tsari Mali Kalesi, Plovdiv’den 5. asır Bazilika binası vs. 10 Aralık tarihinde oylama sona eriyor. O zaman düzenlenecek büyük bir törenle Bulgaristan’ın en simgesel binası ilan edilecek. Vasileva, sitenin çok modern ve kullanıma kolay hazırlandığını, oylama işi için önceden kayıt gerekmediğini vurguladı:

Gabrovo'da Nisan Lisesi.

“Sitede bütün binaların resimleri var. 3 D format dışında aynı zamanda 360 derecelik açıdan da görülebilirler. Yapıların geçmişi ve günümüzdeki fonsiyonlarıyla ilgili bilgiler sunuluyor. Şu an aralarında kıyasıyla bir mücadele var. Şu ana kadar sitede 22 bin kişi oy kullanmış. Bir hafta öncesine kadar Gabrovo’da 1835 yılında kurulmış Milli Nisan Lisesi ilk sırada görünüyordu. Bu günlerde ise 1892- 1902 yıllarında Viyanalı mimar Peter Paul Brang’ın inşa ettiği Ruse Sayıştay binası en çok oy almışa benziyor. Tırnovo’da Hacı Nikola Hanı, Sofya’da Ulusal Tiyatro binası ve başka mimari eserler büyük ilgi görüyor ve “Bulgaristan’în simgeleri olmaya” güçlü aday görünüyor.

Sofya Halk Tiyatrosu.

12 binanın fotoğraf ve 3 D görüntüleri mobil telefon veya tabletlerden Augmented Reality pogramıyla açılıyor.  Yarışma organizatörleri kültür anıtlarını turistik güzergah olarak da tanıtmak istiyor. “Bulgaristan’ın simgesi binalar” yarışmasının geleneksel yıllık yarışma haline gelmesi amaçlanıyor.

Fotoğraflar:emblematichnitesgradi.com

Türkçesi: Sevda Dükkancı

Reklamlar