Bulgarsitan’ın Osmanlı İmparatorluğu’ndan ayrılışının 140’ıncı yılı vesilesiyle Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki Aleksandr Nevski Katedrali’ni ziyaret eden Rus Ortodoks Kilisesi lideri Kirill, Bulgaristan’ın Osmanlı boyunduruğundan kurtuluşunu “kimsenin beklemediği bir mucize” olarak tanımladı.

Pazar günü Rusya Ortadoks Kilisesi, Bulgar halkının Osmanlı’dan ayrılışının 140’ıncı yılı etkinlikleri kapsamında Bulgaristan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Ria Novosti’nin aktardığına göre Kirill, Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak da bilinen, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda hayatını kaybeden Rus askerler anıtını ziyaret etti.

Sofya’da konuşan Kirill, “Tarihçiler, Rusya ya da Bulgar halkının bu savaşa hazır olmadığını söylüyor. Bulgaristan yıkıcı ve sert bir şekilde bastırılmıştı. Rusya ise Avrupalılarla yaşanan başarısız bir çatışmanın etkilerini henüz onaramamıştı. Savaş, Rusya’nın tüm nüfusuna ve Avrupa ile olan ilişkilerine ağır bir yük getirecekti. Ancak aynı dine inanan halkımızın acısı bizi sarstı.” dedi.

Kirill, Rusya’nın Osmanlı üzerinde başarılı olmasını, “Rus ve Bulgar halklarının inancı sayesinde kazanılan bir zafer” olarak tanımladı.

Sofya’daki Aleksandr Nevski Katedrali, 1879 yılında Bulgaristan’ın Osmanlı’dan kopmasına yardımcı olan Rusya’ya bir teşekkür olarak inşa edilmiş. Avrupa’daki en büyük Ortodoks kiliselerinden biri olan bu yapı 1912’de Rus mimar Aleksander Pomerantsev önderliğinde tamamlanmış. Ancak bugün kilisenin acilen tamir edilmesi gerekiyor, ancak Bulgar hükümeti henüz para tahsis etmedi.

 

HABERRUS

Reklamlar