Bir ülkenin değeri ne kadardır hiç düşündünüz mü? İngiliz Brand Finance şirketi bu sorunun cevabını getiriyor. Brand Finance, her yıl ülkeleri “ticari marka” olarak sıralıyor ve marka değerlerine göre listesini yayınlıyor.

Kriterler nedir peki?

Brand Finance şirketine göre, ulusal marka bugünün küresel dünyasında ülkelerin en önemli varlığıdır. Ulusal marka yatırımları teşvik ediyor, ihracata değer katıp ülkeye turist çekiyor. Raporda küresel olaylardan ve zayıf “ulusal markanın” yönetiminden kaynaklanan ekonomik zararların sonuçları da gösteriliyor.

İlk sırada kimler var?

Bu yılki sıralamada birinci yerde yine ABD var. ABD’nin ulusal marka değeri 25, 899 trilyon dolar olup geçen yıla kıyasla yüzde 23 yükselmiştir. Bu Amerika ekonomisinin hızlı tempolarla genişlediğini gösteriyor ve Brand Finance’a göre bu büyümenin gelecek aylarda da devam etmesi bekleniyor. Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ile birlikte tüketicilerin yaptığı alışverişler, inşaat sözleşmeleri, otomobil ihracatı ve diğer büyüme göstergeleri ABD ekonomisinde gerçek bir “patlama” yaşandığını gösteriyor. Ayrıca ABD tarafından uygulanan gümrük vergileri de daha elverişli bir iş ortamı yaratıyor.

ABD’nin ardından 12, 779 trilyon dolarlık değeri ve yüzde 25’lik büyümesi ile ikinci sırada Çin yer alıyor. Çin’in ardından Almanya, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada, İtalya, Hindistan ve Güney Kore yer alıyor. 830 milyar dolar ulusal marka değerinde her hangi bir büyüme kaydetmeyen Rusya 18 sırada yer alıyor.

Balkanlar’da durum ne?

Türkiye 2017 yılına göre 10 puan düşüşle 34. sırada. Ulusal marka değeri 382 milyar dolar olan Türkiye de yüzde 33 oranından düşüş kaydediyor. Yunanistan yüzde 8 oranında büyüme ve 87 milyar dolar ulusal marka değeri ile 59 yerde. Slovenya yüzde 29 artış ile 62. sırada yer alıyor. Yüzde 24 artış oranı ile Hırvatistan 77. sırada. Sırbistan yüzde 17 oranındaki artışı ile 80 yerde. Makedonya bu yıl da Brand Finance’ın dünyanın en pahalı ulusal marka değeri sıralamasında yer almıyor.

Bulgaristan bu sıralamada hangi yerde?

Verilere göre, Bulgaristan’ın marka değeri tam 54 milyar dolar. 2018 yılı için 100 ülke sıralamasında Bulgaristan geçen yıla kıyasla yüzde 15 yükselerek 70. sıraya geçti. 2017 yılında ulusal marka değeri 47 milyar dolar olan ülkemiz 74 sırada yer alıyordu. Bu yıl Bulgaristan listede Guatemala ve Fas devletlerinin ardından sıralanıyor.

Reklamlar