Dünya Su Günü’nün motosu “Su İçin Doğa”. Bununla XXI. asrın meydan okumalarına değerli doğa kaynağı olan su ile ilgili doğaya uygun çözümlerin bulunması üzerinde vurgu yapılıyor. Günümüzde ise bununla ilgili meydan okumalar sayıca çoktur, çünkü dünya çapında 2,1 milyar kişi, evlerinde güvenli içme suyu olmadan yaşıyor ki bu onların sağlığını etkiliyor. İklim değişiklikleri sonucu sel riski ile karşı karşıya gelebilen insanların sayısının 2050 yılına kadar 1,2 milyardan yaklaşık 1,6 milyara artacağı tahmin edilebiliyor ki bu rakam dünya nüfusunun yüzde 20’sini oluşturuyor. Bunun yanı sıra insan faaliyetleri sonucu doğal sulak alanların yüzde 64’ü ile 71’i arasında son yüz yılda kaybolmuştur. Bunlar, Sofya’nın ev sahipliğini yaptığı “Uluslararası Su Köprüsü” girişiminin sitesinde paylaşılan kaygı verici verilerin ancak bir kısmıdır.

 

Dünya Su Günü münasebetiyle Bulgaristan Sular Derneği ve “Ben Suyu Severim” Kuruluşu, “Bulgaristan’ın Kaynakları” konulu milli fotoğraf yarışması düzenledi. En ilginç ve güzel fotoğraflar bir sergide teşhir edilmektedir. “Ben Suyu Severim” Kuruluşundan Antoaneta Salfic, şunları anlatıyor:

“Ülke genelinden gelen fotoğraflar çok güzel. Bu yıl “Bulgaristan’ın Kaynakları” ve “Şelaleler” konularını ilan etmiştik, bu yüzden ilginç fotoğraflar temsil edeceğiz. Yaklaşık 200 fotoğraf topladık. Onlardan internet üzerinden en çok oy alan on fotoğrafı, otomatikman sergiye katılacaktır. Fotoğraflar, ilginç ve güzeldir. Onların birçoğu, dağların zor ulaşılır yüksek yerlerinde yapılmıştır ve görülmeye değerdir. Gelenek üzerine sergiye 50 fotoğraf dahil ediliyor. Söylediğim gibi fotoğrafların 10’u, elektronik oylama yoluyla, geri kalan 40’ı ise, uzman jürisi tarafından seçildi. Ödüller henüz belirlenmedi, çünkü fotoğraflar basıldıktan sonra da ek oylama yapılacak. Bu şekilde de ödülü kazanan seçilecek. Ödül fonunun çok büyük olduğunun ve Çevre ve Sular Bakanlığı tarafından sağlandığının altını çizmek istiyorum.”

Serginin yanı sıra mineral suların yönetimi konusu da tartışılacak. Bulgaristan’da toplam olarak 225 mineral su kaynağı var. Ülkenin güney kısmında 148 kaplıca var. Orada doğal kaplıcalar çoğunluktadır. Bulgaristan’ın kuzey kısmında ise 77 mineral su kaynağı var, ancak çoğu sondaj yoluyla edinmiştir. Bulgar mineral sularının şifalı nitelikleri çok eski zamanlardan beri iyice bilinmektedir, bu yüzden yakınlarında kaplıca tedavisi tesisleri ve kamu banyoları kurulmuştur.

Снимка

Antoaneta Salfic, şunları da açıklıyor:

“Ülke genelinden çok insan, sergiyi ziyaret edecek. Sergiye ilgi büyüktür. Bu yıl sergi, Merkez Mineral Banyosu binasında bulunan Sofya Tarihi Müzesi’nde yapılıyor. Sergi 22 Mart tarihinden Mart ayının sonuna kadar orada bulunacak ve isteyen herkes tarafından görülebilecektir.”

Çeviri: Rayna İvanova, BNR

Reklamlar