Bulgaristan’ın İzlanda’dan sonra dünyada en çok termal su kaynakları olan ülke olduğunu biliyor muydunuz? Termal sular farklı kimyasal ve fiziksel içeriğe sahip, sadece istirahat ve stres atmak için değil, birçok hastalığın tedavi ve rehabilatasyonu için de uygundur. Buna rağmen Bulgaristan’ı Avrupa’da seçkin ve tanınan bir SPA ve kaplıca ülkesi olarak gösteren reklamlar yok. Bulgar Kaplıca ve SPA Turizm Birliği Başkan Yardımcısı Siyka Katzarova da bu görüşü paylaşıyor.

Katzarova: “Bulgaristan yıl boyu kaliteli kaplıca ve SPA turizmi geliştirecek potansiyel ve ön koşullara sahip. Bu gelenek Roma döneminden günümüze taşınmaktadır. Doğal kaynaklarımız var, sıcak kaplıca suyumuz, muhteşem iklim, çok iyi altyapı, modern SPA ve kaplıca merkezi oteller, kalifiye elemanlarımız bulunuyor.”.

Yoğun bir haftadan sonra insanın sıcak bir kaplıca merkezinde dinlemesi kadar rahatlatıcı birşey olamaz. Bunun yararları elbette çok- sıradan havuzlardan farklı olarak mineral havuzlarda zararlı kimyasal maddeler yok, mineraller doğal bir halde insanın cidinden giriyor, hücre dengesini düzenliyor, organizmanın birçok organ ve sistemine olumlu etkiler sağlıyor.

İşte Sofya’ya yakın en ünlü merkezlerden bazıları:

Başkent merkezine 12 km uzaklıkta Pançarevo’ya yakın İskır nehrinde “Korali” merkezi bulunuyor. Orada küçük ve büyük sıcak havuz, su mağarası ve soğuk havuzlar var. Oradaki ılıca suyunun doğal sıcaklığı 47°C, havuzda ise 30°C dereceye kadar soğutulmuş. Bu su sinir sistemine iyi geliyor, soğuk sudan sıcak suya geçerek ise, kan dolaşımı hızlanıyor ve bağışıklık sistemi güçleniyor.

Sofya’dan 70 km uzaklıkta, Borovets kış kayak merkezine 30 km. ve Kostenets kasabasına 8 km. uzaklıkta Pçelin Kaplıcaları bulunuyor. Suyun şifalı ve rahatlatıcı etkisi karşısında, bir yıl  önce plajla termal su havuzu açıldı, tedavi- rehabilitasyon merkezi ve çocuk hastalıkları tedavi merkezi kuruldu.  Şimdi oraya modern bir SPA otel var. Orada da iki termal su havuzu bulunuyor.  Oradaki su kadın hastalıkları, cilt hastalıkları, sinir sistemi gibi rahatsızlıklara iyi geliyor. Ilıca suyunun sıcaklığı 72,8°?  olup, Bulgaristan’ın en sıcak kaynak suyu olarak biliniyor.

Yine Kostenets bölgesinde, Sofya’ya 72 km. uzaklıkta . Sofya- Plovdiv otobanına yakın Dolna Banya termal merkezi bulunuyor. Dışarıda havalar ne kadar soğuk olursa olsun, dışarıda bulunan ve biri çocuklara özel olan üç havuzda  28° ile 43°? derece sıcaklıkta keyifli saatler geçirebilir. Kaplıca suyunun doğal sıcaklığı  67,8°? . Su, rövmatizim, cilt hastalıkları, kalp damar, sindirim ve sinir sistemine iyi geliyor.

Stara Planina- Koca Balkan’da güzel doğa ve şifalı termal suların bulunduğu bir yerde tatil yapmak isterseniz Troyan kasabasına yakın Şipkovo ve Çiflik maden kaynakları da iyi bir seçenek. Orada akciğer hastaları için çok yararlı bir hava var. Çiflik köyü Beli Osım nehri vadisinde bulunuyor. 30 derece sıcaklığında doğal kaynak suyla doldurulmuş dış havuzları var.

Kış sporları sevenleri için Ognyanovo ve Dobrinişte köyündeki imkanlar harika. Bansko’ya yakın bu iki köyde doğa, kar ve termal su karışımı inanılmaz bir tatil yapılabilir. Sapareva Banya ılıcıları da mutlaka ziyaret edilmeli. Uzmanlar, sıcak termal su içeren havuzların kalp damar sorunları olan insanlar için zararlı olabileceğini uyarıyor. Bu da aklınızda bulunsun.

 

Çeviri: Sevda Dükkancı
BNR

 

Reklamlar