BTA Bulgaristan’ın tarihinde en büyük medya forumuna ev sahipliği yapacak. 2019’da 6. Dünya Haber Ajansları Kongresine 150 ülkeden temsilciler katılacak.

16 Şubat tarihinde BTA-Bulgar Telgraf Ajansı’nın kuruluşunun 120. yılı kutlanıyor. Bundan 120 yıl önce felsefe doktoru, editör ve yayımcı Oskar İskander 4 sayfalık bir bültene 7 haber yerleştirir. Bu tarih de BTA’nın temel kuruluş tarihi olarak kabul edilir. Ajansın rolü ve etkisi konusunda ayrıntılı bilgiyi BTA Müdürü ve Dünya Haber Ajansları Genel Sekreteri Maksim Minçev’ten alıyoruz:

Bu 120 yıl içinde birçok önemli noktaların bulunduğuna dikkat çekmek istiyorum. BTA üç yüzyılda da işlev görmüştür. 120 yılı tamamlayan BTA hiçbir zaman işine ara vermemiş ve bütün bu yıllar içinde Bulgar toplumunu haberdar etmeye devam etmiştir. 120 yıl boyunca BTA adını değiştirmemiş ve haber vermeye, aktarmaya, bilgilendirmeye, özellikle devlet kurumları, diplomatik temsilcilikler, medyalara, STK’lara, tüm topluma haberler sunmaya devam etmiştir.

BTA’nın toplumsal fonksiyonu olmadığı anlamına gelmiyor bütün bu haber akışı. Tam tersine. Bütün yıllar içinde ajans gazetecilik okulu gibi bir çıta olmuştur. Doğru ve temiz Bulgar dilinin yazıldığı ve uygulandığı bir müessese haline gelmiştir. BTA, bu zor meslekte bir ahlak ve yüksek düzey kıstası olmayı başarmıştır. Sosyalizm döneminde Bulgaristan BTA sayesinde dünyanın dört bir yanından haber alma imkanına sahip oluyordu. Ajansın “Paraleli”, “LİK”, “Po sveta- Dünyada” gibi sembol olmuş yayınlar, insanların dışarıya açılan penceresi konumunda olmuşlardı. Haberlerin kıt olduğu veya dikkatlice sansürlendiği yıllarda bile BTA topluma doğru haberler iletmeyi ilke edinmişti”.

BTA zaman içinde kendini kanıtlamış ve yer edinmiş medya forumlarına da ön ayak oldu:

Dünya Bulgar Medyaları Görüşmesi bu forumların başını çekiyor. 13 yıldan beri dünyanın farklı noktalarından Bulgar medya mensuplarını bir araya getiriyoruz, Bulgar camiasının sesi olan yayınları bir çatıda topluyoruz. Bütün kıtalardan 40’a yakın ülkeden Bulgar basın yayın temsilcileri bu Medya Forumu’na katılıyor.

BTA ülkede farklı noktalarda 15 basın kulübüne sahip. Ruse, Tırgovişte, Yambol, Dobriç, Kırcali gibi şehirlerde BTA şubeleri var. Dünya Bulgar Medyaları Görüşmesinin 13. yayını Moldova’da düzenlendi. Bulgar azınlığının yoğun olduğu Tarakliya şehrinde de BTA’nın bir kulübü açıldı

BTA’nın uluslararası etkinlikleri de az değil:Tarihi anlamda BTA dünyada en eski on haber ajansından biridir. Günümüze kadar meslekte bir dev olan BTA, ülkedeki haber akışı tekelinin %80’ini elinde tutmuştur. BTA Bulgaristan’ın tarihinde en büyük medya forumuna ev sahipliği yapacak. 2019’da 6. Dünya Haber Ajansları Kongresine 150 ülkeden temsilciler katılacak. Gazeteciliğin temel ilke ve gündemdeki sorumları bu forumda masaya yatırılacak. Bu dev etkinliğe ev sahipliği yapmak bizi çok onurlandırıyor.

 

Çeviri: Sevda Dükkancı, BNR

Reklamlar