1 Mart günü, sağlık ve şans getirmesi için hediye edilen geleneksel Bulgar marteniçkası yanı sıra 25 gence, “Bulgaristan’ı tercih etmen için 25 neden” konulu yarışmada ödül de getirdi. Yarışmanın düzenlenmesi ve tam da bu sayıda ödül sahibinin seçilmesi, dünyaca ünlü bir danışmanlık şirketinin Bulgaristan’da faaliyete geçmesinin yıldönümünü sebebiyle gerçekleşmişti. Bulgaristan’daki şirketin yönetim ekibi, vatanında kalmak ve kariyer yapmak isteyen genç ve azimli insanlara destek olmaya çalışıyor. Organizatörler, kurallar gereği yurtdışında okuyan gençlerin de katılabildiği, 18-24 yaşları arasında 1300’den fazla öğrencinin yarışmaya başvurduğunu açıkladı. En iyiler için verilen ödüller arasında, öğrencilerin beklentilerini de dikkate alarak belirlenen ve Bulgaristan’da prestijli bir şirkette staj imkanı veren, 6000 leva değerindeki burs ile birlikte, büyük şirketlerdeki üst düzey yöneticilerin iş deneyimi ve bilgisi ile yararlı olabileceği ve rehberlik edebileceği toplantı olanağı yer alıyor. En etkileyici sonuç ise, katılan öğrencilerin yaklaşık % 13’ünün, bir kısmı Avusturya, Belçika, İngiltere, Almanya, Yunanistan, Danimarka, İspanya, İtalya ve Rusya gibi ülkelerde olmak üzere, 79 farklı yabancı üniversitede okuyor olmalarıdır. Yarışmaya, Bulgaristan’dan 48 ayrı üniversiteden öğrenci katıldı. Ülkemizde en çok tercih edilen kariyer alanları arasında pazarlama, iletişim, sağlık, eczacılık, insan kaynakları, hukuk, denetim ve ticaret danışmanlığı yer alıyor. Ancak tasarım, sanat, yazarlık ve edebiyat gibi daha yaratıcı alanlarla ilgilenen adaylar da yok değil.

“Bulgaristan’ı tercih etmen için 25 neden” kampanyası, ünlü oyuncular, gazeteciler, yayıncılar ve sporcular tarafından da destek gördü. Yarışmanın tüm kazananları, girişimin himayecisi Cumhurbaşkanı Rumen Radev tarafından şahsen tebrik edildi. Kendisi, gençlere pilotluk mesleğini nasıl seçtiğini ve devletin diğer görevlerinden çok daha değerli olduğunu anlatmak için de zaman ayırdı.

Kampanya girişimcilerinden biri olan Bojidar Neyçev: “Yarışmanın hem Bulgar öğrenciler, hem de ülkemizdeki iş dünyası temsilcileri arasında büyük ilgi görmesinden dolayı son derece mutluyuzGenç yeteneklere yardım etmek ve onlara başarılı bir gelişme perspektifi kazandırmak hepimizin sorumluluğu altında” dedi.

“Geçen yıl firmamızın Bulgaristan pazarına girmesinden bu yana 25 yıl tamamlandı ve bu olayı kutlamamız gerekiyordu. Şaşaalı kokteyller vermek yerine, sosyal sorumluluk projesine yatırım yapmaya karar verdik. Aslında, şirketimizdeki herkes bunun Bulgaristan’ın geleceği ile ilgili olduğu konusunda hemfikirdi. Dolayısıyla, yurtdışında eğitim gören Bulgarlar da dahil olmak üzere, lisans alanları ne olursa olsun, 18-24 yaşları arasındaki öğrencilere çağrıda bulunduk. Hepsine, Bulgaristan’ı seçmek için 25 nedeni sıraladıkları bir kompozisyon göndermeleri önerisinde bulunduk. Bu yaşta olduğunuzu ve başarıya giden yolu yürümüş birisini görmek ve ondan tavsiyeler almak için yılda üç kez fırsatınızın olduğunu düşünün. Birlikte çalıştığınız insanlara bu heyecanı bulaştırmanın etkisi ise çok daha büyük. Genç nesli güçlendirebilmek için, ülkenin seçkinlerini de seferber etmeyi başardık. Bazı kompozisyonlarda, yarışmanın Bulgaristan’da olmayan üniversite öğrencilerine açık olmasına izin veren düzenlemeyle ilgili küçük bazı eleştiriler de okuduk. Lakin yarışmanın amacı da bu –  şu an nerede olursa olsunlar, hepsinin Bulgaristan’a dönmeyi tercih etmeleri ve dönmenin geriye atılan bir adım olmadığını herkese kanıtlamaları. İlk elemeyı geçemeyen bazı gençlerden, kendi yazdıklarının başarılı olanlarla hangi anlamda aynı seviyede olmadığını sorgulayan birçok soru aldık. Daha kaba yorumlar da vardı, ancak biz pozitif olanları vurgulamaya karar verdik. Ama 1300 kompozisyon arasında, olumsuz olanlar sadece 2-3 civarında. “

Kampanyayı destekleyen başarılı gençlerden biri, Bulgaristan’ı tercih etme nedenlerini kısaca şöyle sıralıyor:

“Adım Vlado Nikolov. 15 yıl yurtdışında çalıştıktan sonra, bütün ailemle birlikte Bulgaristan’a dönmeye karar verdim. Sadece taş yerinde ağır olduğu için değil. Bulgaristan’da kalkınmak ve çalışmak için fırsatlar da var. Annem babam burada, burada doğdum, çocuklarımın burada büyümesini istiyorum. Herkesin Bulgaristan’a onu çeken benzer nedenleri vardır.”

Çeviri: Ayser Ali, BNR

Reklamlar