Bulgaristan Başbakanı Borisov, “Vize kolaylığı uygulaması konusunda Türkiye için istisna yapılabilir” dedi.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Brüksel’deki AB-Türkiye zirvesi ile ilgili Bulgaristan’ın tutumu konusunda ülke medyasına yaptığı açıklamada, Türkiye’ye uygulanan vize rejiminin kolaylaştırılmasından yana olduğunu belirtti.

Borisov, “Vize kolaylığı uygulaması konusunda Türkiye için istisna yapılabilir. Güvenilir ülkeleri içeren üçüncü listeye rahatlıkla Türkiye de eklenebilir” diye konuştu.

Bulgaristan’da 1989’da sona eren komünizm rejimi döneminde de bir çok ülkeye vize muafiyeti öngören benzer hizmet pasaportlarının sunulduğunu anımsatan Borisov, böyle bir uygulamanın Türkiye ile ilişkiler açısından bir iyi niyet göstergesi olacağını ama dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi.

Borisov, Bulgaristan’ın Türk vatandaşlarına vize rejimi konusunda getirebileceği kolaylıkların, Türkiye’nin 2 milyonu aşkın sığınmacıya ev sahipliği yapması noktasında bir jest olacağını kaydetti.

Aynı zamanda Türkiye’nin AB’ye katılım süreci konusunda, diğer üye ülkelere uygulanan kriterlerin esas alınmasından yana olduğunu kaydeden Borisov, “Bu konuda istisna yapılamaz” dedi.

Borisov, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların şartlarını iyileştirilmek üzere tahsis edilecek fona Bulgaristan’ın katkısı noktasında net rakam vermezken, bu paranın AB’nin uyum ve yapısal fonlarından alınmaması gerektiğini savundu.

Sığınmacılar konusunda Türkiye’nin Geri Kabul Anlaşması’nı uygulamasının önemli olduğunu ifade eden Borisov, “Türkiye, geri gönderilecek her kişiyi kabul edeceğini açıkça belirtmelidir” diye konuştu.

Reklamlar