Bulgaristan’daki doğrudan yabancı yatırımlar, 2015 yılının ilk yarısında yüzde 1.9 oranına, yani yaklaşık 800 milyon avroya artmıştır. Bulgaristan Radyosu’na verdiği bir demeçte Bulgaristan Yatırımlar Ajansı İcra Müdürü Stamen Yanev, “Bu sonuçlar, ülkedeki iyi makroekonomik durumdan ve siyasi istikrardan kaynaklanıyor” şeklinde konuştu. Kendisine göre şu an yatırımcıların farklı sektörlere ilgisi var ama büyük otomobil fabrikaları için parça üretimi ile ilgili endüstriye ve kimya endüstrisine ilgisi üstün gelmektedir. Yatırımcılar ayrıca, İT endüstrisine, turizme, hizmetler sektörüne, lojistik dalına, ulaşıma ve saire endüstri dallarına ilgi gösteriyor.

Bulgaristan, geleneksel Avrupa yatırımcılarından başka hangi diğer ülke ve bölgeye bel bağlayabiliyor? Stamen Yanev’e göre bu soruya cevap şöyle: “Bulgaristan’daki en büyük on yatırımcının sıralamasının değişmesini umuyorum. Tabii Bulgaristan ile sabit ilişkileri olan Almanya ve İtalya gibi geleneksel ortaklarımız var. Biz ama Asya’dan yatırımcılar çekmek için çaba gösteriyoruz, çünkü mali piyasalardaki sarsıntılara rağmen şu an büyük para Asya’da. Bu yüzden Çin’den daha fazla yatırımcılar çekmeye özen gösteriyoruz.”

Stamen Yanev, Juncker adlı yeni Avrupa Yatırım Planı’nın her tür işin finansmanı için imkan verdiğini düşünüyor. Kendisine göre bu plan çerçevesinde finansman almak için şirketler, doğrudan Avrupa Yatırım Bankası önünde başka yerden finansman alamayan ve onlardan hızlı kazanç beklenemeyen ilginç projelerle başvuru yapmalı.

Yabancı yatırımcılar önündeki en büyük engeller hangileridir? Bu soruya cevaben Stamen Yanev şunları açıkladı: “Yakında hükümet, Maliye Bakanlığı’nın bir raporunu kabul etti. Raporda Bulgaristan’da dışarıdan gelen yatırımları engelleyen 10 faktör içeriliyor. Oysa olumlu yanlar ortada – ülkemizde düşük vergiler var, ülkemiz coğrafi açıdan iyi konumda, Bulgaristan’ın ayrıca üçüncü ülkelere kanalları var. Tabii bazı sorunlar da var. Bazı izinlerin çıkarılması için sürelerin kısaltılması yerine onlar uzatılıyor. İş dünyasının ise uzun beklemek için zamanı yoktur. Bu yüzden idari yükünün azaltılması için çok önlem alındı.”

İşsizlik oranının yüksek olduğu bölgelerde mesela devlet, artırma veya yarışma olmadan arazi elde etme konusunda teşvik önlemleri almıştır. Bunun yanı sıra yeni istihdam edilen kişilerin eğitimi ödenerek de devlet mali yardımının verilmesi için de çalışılıyor.

Bulgaristan’ın kuzeybatı bölgesinde yeni yatırımlar neredeyse yoktur. Yatırımlardaki bölgesel dengesizlik nasıl giderilecek? Stamen Yanev’in bu soruya cevabı şöyle: “Bizim için ülkenin kuzeybatı bölgesi ciddi önceliktir. Önlemlerimizin bir kısmı, bu bölgede hayata geçirilen her Avrupa projesine ek puan vermekle ilgilidir. Diğer bir önlem de yeniden bu bölgeye yatırılan kazançlara sıfır vergidir. Ajansımız, kimyasal maddelerden ürün üretimi gibi endüstrileri bu bölgeye yöneltiyor. Yakında bu olumsuz sürecin değişeceğini ve kuzeybatı bölgemizin potansiyelini göstereceğini umuyorum.”

Reklamlar