Avrupa Parlamentosu (AP) Romanya milletvekili Monika Makovei, Bulgaristan’ın ülkedeki Romanya Romanlarını etnik azınlık olarak tanımasını ve Romenlerin anadili eğitimi görmelerini istedi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Romanya milletvekili Monika Makovei, Bulgaristan‘ın ülkedekiRomanya Romanlarını etnik azınlık olarak tanımasını ve Romenlerin anadili eğitimi görmelerini istedi.

AP milletvekili ve eski Romanya Adalet Bakanı Monica Macovei, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Başbakan Yardımcısı ve Çalışma ve Soyal Politika Bakanı İvaylo Kalfin, Başbakan Yardımcısı ve Eğitim Bakanı Meglena Kuneva ve parlamentoya bağlı etnik ve entegrasyon kuruluna gönderdiği mektupta, ülkedeki Romanya Romanlarına daha fazla hak tanınmasını ve bütçeden pay ayrılmasını talep etti.

Makovei, Bulgaristan‘da özellikle kırsal kesimde yaşayan etnik Romenlerin de anadili eğitiminde karşılaştıkları zorlukları dile getirerek, ‘Bulgaristan‘da yaşayan tüm Romenlerin uluslararası hukuka göre ulusal azınlık olarak tanınması gerekiyor. Romanya hükümetinin Romen dersi eğitimi yapılması konusundaki çabaları Bulgaristan Eğitim Bakanlığı tarafından engellendi’ dedi.

Bulgaristan’daki Romen asıllı Romanların kendilerini Romen olarak ifade etmede zorluk çıkarıldığını savunan Makovei, söz konusu topluluktan talep olması halinde orta ve yüksek öğrenim kurumlarında azınlığın anadilinde ders görmelerinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

– “Bulgaristan’da ulusal azınlıklar mevcut değil”

Başbakan Yardımcısı ve Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı İvaylo Kalfin, ülkesinin azınlıklar konusunda daimi bir tutumu olduğunu belirterek, Bulgaristan‘da ulusal azınlıkların mevcut olmadığını söyledi.

Kimsenin Bulgar vatandaşlarına istedikleri dili öğrenmeleri konusunda zorluk çıkarmadığını ifade eden Kalfin, anadil eğitiminin serbest seçmeli ders olarak öğrenilmesi konusunun ilgili yasalarla belirlendiğini hatırlattı.

Nüfusu 7,3 milyon olan Bulgaristan‘da resmi olmayan verilere göre yaklaşık 800 bin Roman asıllı vatandaş yaşıyor.

Reklamlar