Zorunlu trafik sigortası fiyatı büyük oranda artabilir mi? Trafik kazalarında yakınlarını kaybedenler ne kadar tazminat alacaklar?

Dün Başbakan ve Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) Partisi Genel Başkanı Boyko Borisov, GERB Milletvekili Menda Stoyanova tarafından Meclise sunulan Sigorta Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısının, kamuoyunda kapsamlı bir şekilde tartışılması için mecliste görüşmelerinin geçici süreliğine ertelenmesi emrini verdi.

Değişiklikler için öneriler sorun oldu. Trafik kazasında ölenlerin en yakın akrabalarına ödenen tazminatta 20 000 leva üst sınır uygulanması önerildi. Ayrıca kurbanın erkek ve kız kardeşleri gibi daha geniş bir akraba çevresi için tazminat tutarı da belirlenmektedir.

Bu tavan uygulaması fikri, bir trafik kazasında hayatını kaybeden bir kişinin tazminat alma hakkı olan akraba sayısının artırıldığı bir mahkeme kararından sonra ortaya çıktı. Bu karar sigortacıların aleyhine şikayetlerin ve onların giderlerinin artmasına sebep oldu. Onlar bu yüzden zorunlu trafik sigortası fiyatını artırdı ve tazminat ödemelerinin düzenlenmesini talep etti.

Tazminatta üst sınır uygulamasının hayata fiyat biçilmesi gibi birşey olduğu gerekçesiyle kınanarak kanun tasarısına karşı bir cephe oluştu. Borisov’un kanun tasarısı görüşmelerinin geçici süreliğine ertelenmesi kararı, bu kısıtlamaların yapılmasında ısrar eden sigortacıların yeni bir cephe oluşturmasına yol açabilir. Kanun tasarısı Perşembe günü ele alınacak.

NOVA TV’nin “Merhaba Bulgaristan” programına konuk olan avukat Teodor Petrov,”Menda Stoyanova’yı bir devlet adamına yakışan tutumundan dolayı tebrik ederim. An itibariyle otomobil sahibi olan emeklilerin sayısı bir milyonun üzerindedir. Sigorta Kanunu’nda bu değişiklikler yapılmazsa onları maddi imkanlarını aşan fiyatlardaki zorunlu olan “Vatandaş Sorumluluk” trafik sigortasını ödemek zorunda kalacaklar. Bu miktar yaklaşık 1000 leva olacak” dedi. Önerilen değişikliklerin en iyi Avrupa uygulamaları temelinde hazırlandığını da sözlerine ekledi.

Avukat Deyan Nikolov,”Sigortacıların ikide bir medyada dile getirdiği ya ölmemiz, ya zorunlu olan “Vatandaş Sorumluluk” trafik sigortası fiyatının büyük oranda yükseltilmesi, ya da trafik kazası kurbanları için ödenen tazminat miktarlarının büyük oranda azaltılması gerektiği yönündeki söylemlerini spekülasyon olarak nitelendirebilrim. Onların öne sürdüğü argüman, onların yanlış yorumladığı Yüksek Temyiz Mahkemesi’nin yoruma açık kararıdır. Mahkeme kararında bu tür bir tazminatın istisnai durumlarda ödeneceği belirtilmektedir” diye kaydetti.

Petrov,” Ulusal sermayenin çıkışını durdurmak için devletin, kanunları tam olarak uygulanması gerekir. Bu sermaye, sigorta hizmetlerini kullanan vatandaşlar tarafından kullanılıyor” dedi. Avukat, Bulgaristan’da en düşük sigorta primlerinden birini ödediğimizi, bunun da faydalarının son derece yüksek seviyede olduğunu belirtti.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar